Sök

Sök
Julia Jörtsjö student vid Försvarshögskolan

Julia läser kandidatprogrammet i statsvetenskap

– Det bästa är den positiva stämningen och lärandefrämjande miljön, säger Julia Jörtsö som studerar vid Försvarshögskolan.

Varför valde du Försvarshögskolan?

– Jag kom i kontakt med ämnet konfliktanalys i gymnasiet och började intressera mig för det. Just programmet i statsvetenskap stämde överens med mina intressen för politik, makt och demokrati och sedan lockades jag även av inslagen av praktiska moment som scenarioövningar.

Började du direkt efter gymnasiet?

– Nej, jag är från Eskilstuna och efter gymnasiet under pandemin jobbade jag ett år där innan jag flyttade till Stockholm och började studera.

Hur påverkades ni av pandemin?

– Det första halvåret var på distans men till andra terminen hade restriktionerna upphört. Det gjorde inte så mycket, vi hade en lyckad inspark och flera av mina kurskamrater flyttade till Stockholm trots att de hade kunnat bo kvar i sina hemstäder.

Vad är det bästa med Försvarshögskolan?

– Det bästa med skolan är den positiva stämningen och den lärandefrämjande miljön. Det är en relativt liten högskola och man lär känna både lärare och studenter på olika nivåer med olika bakgrunder. Det ger mycket. Det är jättekul att studera här, även socialt. Vi är duktiga på att hitta på olika evenemang.

Är det någon kurs som du uppskattat mer än andra?

– En av de kurser som jag tycker har gett mest är ”Centrala begrepp i säkerhetspolitisk analys”, en ganska krävande kurs om maktbegrepp, normer och identitet. När jag började på skolan var jag främst intresserad av säkerhetspolitik, internationell politik och konflikter på internationell nivå. Men efter hand har jag även kommit att intressera mig allt mer för frågor som krishantering i Sverige och en svensk kontext.

Du studerade även utomlands en termin?

– Ja, andra året var jag i Bologna på akademiskt utbyte inom ramen för Erasmusprogrammet. Jag studerade på Alma Mater Studiorum – Università di Bologna. Grundat 1088 är det ett av världens äldsta universitet. Jag passade även på att resa runt i Italien och besökte bland annat Pisa, Florens, Milano och flera gånger Venedig.

Är studierna tuffa?

– Det är ett högt tempo på skolan och relativt hög arbetsbelastning. Men ämnena är intressanta och allt blir lättare när man har intresse för studierna. Det är mycket läsning men man blir också duktig på att hantera stora mängder material.

Vad hoppas du kunna jobba med efter studierna?

– Efter studierna hoppas jag kunna få ett jobb inom ett område som intresserar mig och där jag känner att jag kan göra skillnad. Kanske med mänskliga rättigheter eller utrikespolitik, men jag kan även tänka mig arbete inom svensk krisberedskap.

Sidinformation

Publicerad:
2024-01-15
Senast uppdaterad:
2024-03-27
Dela: