Sök

Sök
Linda Ahlerup mfl uses till GAPF:s goddwillambassadörer 2023 i samband med Fadimegalan på Berns i Stockholm.

Linda Ahlerup utsågs till en av GAPFS:s goodwillambassadörer för 2023 i samband med den årliga Fadimegalan på Berns i Stockholm.

Linda Ahlerup en av årets goodwill-ambassadörer för GAPF

Den 15 januari utsågs Linda Ahlerup, analytiker vid Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS), Försvarshögskolan, till en av riksorganisationen GAPF:s goodwill-ambassadörer 2023.

Hon utnämns bland annat för sitt arbete med rapporten Salafism och salafistisk jihadism 2.0: Påverkan mot och utmaningar för det svenska demokratiska samhället, där hon och Magnus Ranstorp, strategisk rådgivare vid CTSS, belyser det hedersrelaterade våld och förtryck som framför allt kvinnor och flickor, men även pojkar och män, utsätts för, och vikten av att samhället agerar för att tillgodose människors grundläggande fri- och rättigheter.

Linda Ahlerup är en orädd, skarp och engagerad försvarare för demokratiska grundprinciper och individens fri- och rättigheter. Hon har visat stort engagemang för GAPF:s frågor och är en viktig röst för GAPF:s målgrupp. Vi är så tacksamma för att Linda Ahlerup åtagit sig rollen som goodwill-ambassadör 2023. Hon är en betydande tillgång till GAPF och kommer att bidra till våra utbildningsinsatser under året, heter det bland annat i motiveringen.

Linda Ahlerup är analytiker vid Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS), Försvarshögskolan.

Arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck

– Jag är väldigt stolt och hedrad över utnämningen, och över att därmed att få medverka till det viktiga arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Det är ett område där det tyvärr finns mycket kvar att göra, och jag ser fram emot att få bidra i det arbetet, säger hon.

Ambassadörerna, som förutom Linda Ahlerup även inkluderar bland andra Thomas Bodström, Anders Borg och Mårten Palme, ska arbeta för att lyfta olika aspekter av hedersrelaterat våld och förtryck och även samla in pengar till GAPF:s verksamhet.

Sakkunskaper om hedersförtryck i salafistiska miljöer

– Min styrka är mina sakkunskaper kring förekomsten av hedersförtryck inom de salafistiska miljöerna i Sverige. Planen är därför att föreläsa inom ramen för GAPF:s verksamhet, skriva debattartiklar, samt att anordna ett seminarium vid Försvarshögskolan om just hedersrelaterat våld och förtryck i syfte att bidra till ökad kunskap kring dessa frågor, säger Linda Ahlerup.

Josefin Svensson

Relaterat material

Läs rapporten Salafism och salafistisk jihadism 2.0: Påverkan mot och utmaningar för det svenska demokratiska samhället.

Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF) är en politiskt och religiöst obunden, sekulär och ideell förening som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Läs mer om GAPF på organisationens webbplats.

Sidinformation

Publicerad:
2023-01-19
Senast uppdaterad:
2024-01-19
Dela: