Sök

Sök
en person lämnar över ett pris til en annan

Magnus Ranstorp tar emot utmärkelsen Det gyllene förstoringsglaset från Internetstiftelsens Kristina Alexandersson. Han får priset tillsammans med Linda Ahlerup som inte kunde närvara vid överlämningen.

Linda Ahlerup och Magnus Ranstorp får pris för LVU-rapporten

I samband med källkritikens dag den 13 mars delade Internetstiftelsen och Källkritikbyrån ut priset "Det gyllene förstoringsglaset". I år går allmänhetens pris till Linda Ahlerup och Magnus Ranstorp för rapporten om LVU-kampanjens uppkomst och utveckling.

Linda Ahlerup är analytiker vid Centrum för totalförsvar och samhället säkerhet (CTSS) vid Försvarshögskolan, där Magnus Ranstorp är verksam som forskningsledare. De får priset för rapporten om LVU-kampanjen, som publicerades 2023 och belyser kampanjens uppkomst och utveckling – både i Sverige och internationellt.

Juryns motivering, allmänhetens pris – Linda Ahlerup och Magnus Ranstorp

I rapporten LVU-kampanjen: Desinformation, konspirationsteorier och kopplingar mellan det inhemska och det internationella i relation till informationspåverkan från icke-statliga aktörer visar författarna på ett enastående och minutiöst sätt hur det konkret gick till när en av de största påverkanskampanjerna i modern tid drabbade Sverige.

Priset ”Det gyllene förstoringsglaset” har delats ut sedan 2017 till personer, initiativ eller organisationer som har gjort enastående insatser för kritiskt tänkande på nätet.

– Internetstiftelsen vill bidra till fler kunniga och medvetna internetanvändare och det känns därför extra viktigt att kunna uppmärksamma de som har gjort insatser för att öka människors förmåga att tänka källkritiskt, säger Carl Piva, vd, Internetstiftelsen.

Sidinformation

Publicerad:
2024-03-21
Senast uppdaterad:
2024-03-21
Dela: