Sök

Sök
Blogger

Rektorsblogg

Rektorsblogg

– om forskning och utbildning inom försvar, krishantering och säkerhet.

Akademisk frihet i ett polariserat landskap

Publicerad den 10 jun, 2025 av Robert Egnell

Det som just nu sker i Gaza är en humanitär katastrof med stort mänskligt lidande. Utvecklingen är djupt oroande och måste få ett slut. I detta läge är det naturligt att frågor också riktas mot lärosäten som Försvarshögskolan: om samarbeten, etiska riktlinjer och vår hållning i ett alltmer polariserat landskap. Den här texten syftar till att klargöra hur Försvarshögskolan ser på sin roll och sitt ansvar.

Försvarshögskolan är en högskola och en myndighet. Det innebär att verksamheten vilar på två starka grundpelare: det offentliga Sveriges lagstiftning och inte minst värden – demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet – samt akademisk frihet och autonomi, vetenskaplig kvalitet och integritet. Det är just denna kombination som formar vårt uppdrag och vårt arbete.

Vi värnar akademisk frihet

Som akademisk institution är det inte vår uppgift att driva utrikespolitik eller att ta politisk ställning i internationella konflikter. Att göra det skulle riskera att inskränka den akademiska friheten och försvåra den oberoende och kritiska kunskapsutvecklingen som våra forskare och lärare står för. Däremot står vi med kraft upp för våra forskare och lärares frihet att med vetenskapliga metoder ta sig an även de mest kontroversiella ämnena från de perspektiv och med de metoder de anser lämpliga – för att beskriva, förstå och förklara även det som kan tyckas ofattbart. Försvarshögskolan ska vara en plats där forskare och studenter fritt kan beforska, diskutera, kritisera och kommentera utvecklingen i världen utifrån sin kompetens och sitt vetenskapliga perspektiv. Det är också en styrka att vi tycker och tänker olika och därmed prövar varandras perspektiv i det akademiska samtalet.

Ett lärosäte för krig, fred och säkerhet

Försvarshögskolan har en unik roll i det svenska universitets- och högskolelandskapet. Officersutbildning kombinerat med civila utbildningar inriktade mot totalförsvarets myndigheter och näringsliv, innebär ett behov av professionsinriktad och tillämpad forskning, samtidigt som vi har en stor bredd som även omfattar grundforskning och mer kritiska perspektiv.

Försvarshögskolans forskning omfattar de flesta globala konflikterna i både nutid och historien. Det rymmer de stora konflikterna som Rysslands krig i Ukraina, konflikterna i Irak och Afghanistan och kriget i Gaza, men också ensidigt våld mot civila, uppror, terrorism och antiterrorism. Perspektiven på dessa konflikter är mycket varierande och omfattar krigföring på olika nivåer, ledarskap i kris och krig, fredsprocesser, innovation och teknikutveckling, och civilt försvar och krishantering. Forskningen rymmer också folkrätten, civila skyddsaspekter, etik och motståndskraft. Allt detta syftar till att bidra till både förståelse av, och förmåga i, krig, fred och säkerhet – i all deras komplexitet. Det är genom mångfalden av perspektiv, teorier och metoder som vi kan bidra till att förstå vår omvärld och utveckla kunskap för nationell och internationell säkerhet och för ett robust demokratiskt samhälle som kan stå emot alla former av framtida utmaningar.

Akademiskt samarbete och utbyten är en förutsättning

Försvarshögskolan har inga formella samarbetsavtal med israeliska lärosäten, men samarbete över nationsgränser är en grundförutsättning för excellens och kunskapsutveckling i det akademiska systemet. Utbyten, dialog och internationell samverkan sker inom ramen för gällande regelverk och med respekt för god forskningssed.

Verksamhet med tydliga ramar

All utbildning, forskning och samverkan vid Försvarshögskolan bedrivs inom ramen för svensk lagstiftning och förordningar, inklusive lagen om etikprövning samt av forskarsamhällets egna kvalitetsgranskningar såsom sakunniggranskning.

Solidaritet med utsatta forskare

Som medlem i det internationella nätverket Scholars at Risk stödjer vi forskare världen över som är hotade på grund av sin forskning eller sin akademiska roll. Att stå upp för akademisk frihet innebär också att värna de som inte åtnjuter samma trygghet och skydd.

I ett polariserat debattklimat finns ofta förväntningar på tydliga ställningstaganden. Men lärosätets uppgift är inte att förenkla det komplexa, utan att skapa utrymme för reflektion, kritisk granskning, diskussion och kunskapsutveckling. Det är inte alltid den mest bekväma vägen – men det är den akademiska vägen.

Blogg

Blogger

Försvarshögskolans rektor Robert Egnell bloggar om forskning och utbildning inom försvar, krishantering och säkerhet.

Dela: