Sök

Sök

Strategiska samtal: Aukus, europeiskt försvarssamarbete och Sverige - hur hänger det ihop?

Närbild på karta över Kina och Stilla havet.

Strategiska samtal är en nyinrättad seminarieserie vid Försvarshögskolan där forskare och experter diskuterar aktuella frågor ur nya perspektiv.
– Tanken är att vi ska bidra med en kvalificerad fördjupning och föra diskussionen lite längre än vad som lyfts fram i media, säger universitetslektor Martin Lundmark.

Panelsamtalet den 21 oktober handlar om det militära samarbetet mellan Australien, Storbritannien och USA som går under namnet Aukus.

Samarbetet innebär bland annat att Australien skaffar sig atomdrivna ubåtar baserade på teknologi från USA och tillsammans med Storbritannien och USA skapar en ny, gemensam militär förmåga på högsta strategiska nivå. Aukus medförde också att Australien bröt kontraktet med Frankrike om att köpa tolv elektriska ubåtar för 300 miljarder kronor. Samarbetet innebär en radikal förändring av den militärstrategiska, geopolitiska och säkerhetspolitiska situationen i Sydostasien.

Samarbetet mellan Australien, Storbritannien och USA tillkännagavs i september och ska ses som en markering mot Kinas expansiva och aggressiva agerande i Sydostasien och Sydkinesiska sjön. Aukus skakar också om kontexten i Europa – bland annat rörande försvarsindustrin, EU:s säkerhetspolitiska och militära roll, samt synen i Europa på USA som en pålitlig allierad.

Vilka omedelbara och långsiktiga konsekvenser och följdverkningar medför Aukus? I samtalet kommer experter inom säkerhetspolitik, marin strategi, försvarsindustri och militärt samarbete att fördjupa sig i frågan ur olika perspektiv.

Panel:
Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap, inriktning säkerhetspolitik
Rolf Hultman, kommendör och lärare i strategi, militärrådgivare
Jerker Widén, professor i krigsvetenskap, inriktning marin strategi

Moderator:
Martin Lundmark, universitetslektor i försvarssystem

Öppet panelsamtal

Ingen föranmälan. Panelsamtalet genomförs på svenska och livesänds via Zoom.
Klicka på länken för att delta: https://fhs-se.zoom.us/j/69052855652

Frågor till panelen kan skickas in i förväg till martin.lundmark@fhs.se senast den 21 oktober kl 9 eller ställas i chatten under samtalet.

Håll dig uppdaterad om kommande evenemang genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Mer information

Datum: 21 oktober 2021
Tid: 11.30—12.30
Plats: Zoom
Kontakt: Martin Lundmark , 08-553 42 664, martin.lundmark@fhs.se
Dela: