Sök

Sök

”Språkverkstaden var en fantastisk hjälp i mitt uppsatsarbete”

Alla som studerar vid Försvarshögskolan kan vända sig till Studie och språkverkstaden vid Stockholms universitet. En som gjort det är Margarita Sallinen, som studerar på masterprogrammet Politik och krig. Vi ställde några frågor till henne.

Hur var det att få handledning av pedagogerna på Studie- och språkverkstaden?

Det är en fantastisk möjlighet att få hjälp med sin uppsats från ett annat universitet och få höra så många andra perspektiv från professionella pedagoger! Hur man väljer att till exempel strukturera vissa delar av en masteruppsats kan ju självklart vara smak och tycke av den som skriver eller läser den, men jag tycker att man bör vara öppen för konstruktiv feedback och vara villig att lyssna även om man skulle tycka annorlunda.

Brainstorming

För mig var själva mötena över förväntan. Mina handledare var väldigt trevliga, pedagogiska och lösningsorienterade. Handledningstillfällena kändes som brainstorming sessions där vi gemensamt gick igenom den feedback de hade att ge, och var det frågor som jag hade som inte kunde besvaras försökte vi att lösa dem tillsammans. Ett möte är ca 45 minuter. Efter det första mötet var jag så nöjd med den hjälp jag fick att jag bokade in två möten till (man kan boka max tre möten för en masteruppsats).

Konstruktiv feedback

Jag minns även att jag under mitt sista handledningstillfälle fick mycket konstruktiv feedback som fick mig att tänka om en stor del av uppsatsen. Jag fick bland annat exempel på uppsatser jag kunde ha nytta av mejlade till mig från handledaren. Hon pekade även ut stycken i min egna uppsats som kunde förbättras och gav mig konkreta tips på hur jag ska gå till väga. Denna feedback förbättrade min uppsats avsevärt.

Hur hörde du först talas om Språkverkstaden?

Det var vår studievägledare Desirée Hervard som tipsade mig när jag just påbörjat min masteruppsats. När jag nämnde mina förväntningar och vilka delar jag tyckte kändes utmanande tyckte hon att jag borde boka tid för handledning.

Varför ville du prova Språkverkstaden?

Dels hade jag specifika frågor om formalia och språk som jag inte kände att jag ville fokusera på under min begränsade tid med min utsedda handledare på FHS. Den tiden behöver man till guidning med innehåll, hjälp med teorival, metodval osv. Dels ville jag höra åsikter från så många som möjligt om vad som kan förbättras.

Kan du beskriva hur det fungerade?

Du skickar ett mail med lite uppgifter om dig själv och det du studerar och självklart information om vad du vill ha hjälp med. Sedan tilldelas du en handledare som du bokar ett handledningsmöte med. Handledningarna var över zoom så det kräver att du har en dator och tillgång till internet. Sedan skickar man in det man vill ha kollat på två dagar innan mötet till sin handledare så det har tid att förbereda inför mötet.

Fokus på delar av uppsatsen

Man måste ha i åtanke att handledaren inte kommer att gå igenom allt du har skrivit till punkt och pricka, i synnerhet inte om man som jag har en uppsats på 60 sidor. Handledarna koncentrerar sig på delar av den uppsatsen du sagt att du behövde hjälp med och utgår sedan från det. Man kan be om att få samma handledare alla tre gånger om man vill, men eftersom jag bad om väldigt specifika tider och datum blev jag tilldelad tre olika handledare (vilket också kan vara en fördel då man får input från många perspektiv).

Skulle du rekommendera andra studenter att använda Språkverkstaden?

Jag skulle starkt rekommendera andra studenter att använda språkverkstaden. Det är en fantastisk resurs som jag önskat att jag uppmärksammat tidigare på min utbildning. Man kan få professionell hjälp med akademiskt skrivande, studieteknik, referenser och få tips på material att läsa. Jag är otroligt tacksam för att vi på FHS har denna möjlighet och tycker att man ska passa på att utnyttja den. Den är dessutom helt gratis!

Alla sorters skrivuppgifter

Språkverkstadens handledning gäller inte bara för masterstudenter, utan för alla. Språkverkstaden hjälper med att titta på alla sorters "skrivuppgifter", allt från mindre PM på en sida till mer avancerade uppgifter och masteruppsatser. Man kan välja om man vill ha handledning på engelska eller svenska. Man kan till och med få hjälp med muntliga föredrag!

Ger verktyg

Det viktiga är att man är noga med att skriva vad exakt det är man behöver hjälp med så kan Språkverkstaden avgöra om det är något de kan hjälpa till med. Språkverkstaden är noga med att man ska ha skrivit ett självständigt arbete och att de inte rättar någonting åt dig, utan att de ger dig de verktyg och tips som krävs för att förbättra det du gjort för att nå en högre nivå.

Läs mer om Studie- och språkverkstaden på Stockholms universitets hemsida.

Sidinformation

Publicerad:
2021-02-17
Senast uppdaterad:
2022-08-31
Dela: