Sök

Sök
Bild på Stina Ahlstedt

Det är ännu intressantare än jag hade kunnat tänka mig

Möt Stina som läser tredje året på kandidatprogrammet i militärhistoria. Hon fascineras av hur 1800- och 1900-talets snabba utveckling påverkat samhället och tipsar om hur du kan boosta dina studier genom att köra ett pass i Försvarshögskolans gym.

Varför valde du att läsa militärhistoria?

För att det är min övertygelse att man måste förstå och reflektera över det förflutna för att kunna tänka framåt. Annars riskerar man att fatta felaktiga beslut som får stora konsekvenser. Militärhistoria handlar om vårt samhälle och vårt försvar, så det angår alla.

Har du något drömjobb?

Jag vet inte exakt vad jag kommer jobba med sen, men jag vet att jag kommer älska det jag gör. Kanske ser jag mig som strategisk analytiker på militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST? Det låter torrt som krut, men jag tycker att det känns vansinnigt intressant.

Möter du några fördomar när du berättar att du läser militärhistoria?

Ja alltid, ingen reagerar neutralt inför militärhistoria. Antingen får jag höra att det låter spännande, tråkigt eller nördigt. Jag tror att namnet leder tankarna lite galet. För fokus är ju inte på årtal och gamla kungar i en sadel. De kurser som fångat mig mest handlar om underrättelsemetoder och säkerhetspolitiska strategier.

Vilken historisk period gillar du mest?

Slutet av 1800-talet och 1900-talet. Det har skett så oerhört snabba och stora förändringar. Industrialisering, globalisering, digitalisering och teknisk utveckling har förändrat hela vårt samhälle i grunden.

Är studierna som du trodde, eller annorlunda på något sätt?

Innehållet i kurserna har överraskat mig så positivt. Det är ännu intressantare än jag hade kunnat tänka mig innan och jag älskar det vi lär oss. Jag gillar att det är bra struktur och kompetenta lärare. De är engagerade och brinner verkligen för de här ämnena.

Hur är de du pluggar med?

De här programmen finns bara här, så har man kommit hit är det på grund av ett visst driv och ett djupare intresse. Och där kompletterar vi varandra. Vissa kan Napoleons liv utan och innan, och i de diskussionerna har ju jag inget att göra. Däremot använder jag historien till att förstå helheten. Programmet tilltalar alla på olika sätt, men det är tydligt att vi alla har ett intresse för försvars- och säkerhetsfrågor och för krig, fred och kris någon gång i historien.

Vad handlade din kandidatuppsats om?

Jag skrev om strategiskt narrativ i förhållande till nationell identitet, närmare bestämt hur narrativet kring internationella insatser har förändrats från det svenska engagemanget i Bosnien till det i Afghanistan. Jag brinner för frågor om maktförhållanden och strategisk kultur. Att se hur svenska beslutsfattare motiverar deltaganden i internationella insatser tror jag kan säga mycket om en nationell identitet eller bakomliggande intressen. Så intressant att titta närmare på!

Vad gör du för att fylla på energin?

Skolan har ett gym i källaren. Så när jag börjar bli trött eller har fastnat med en uppgift brukar jag köpa en Nocco och gå och träna. Då kopplar jag bort helt, och sen kommer jag tillbaka med energi och ser med nya ögon på det jag håller på med. Och sen har vi en idrottshall där vi brukar spela innebandy. För mig funkar det att röra på mig.

Hur är stämningen på skolan?

Öppen och välkomnande – och väldigt trygg. Ett bra exempel är att man kan lämna sina grejer i biblioteket när man går iväg en stund. Skolans storlek gör att man känner igen varandra och har en personlig kontakt med lärarna. Som student är man en person, och inte bara ett namn på en klasslista. Eftersom programmen bara finns här på Försvarshögskolan är många studenter inflyttade och intresserade av att träffa nya vänner och få en umgängeskrets. Så det var väldigt lätt att hitta kompisar, det gick av bara farten.

Har du några bra tips inför tentor?

Jag minns min första tenta – jag var så nervös! Mina tips är enkla: Börja i tid och var helt klar en dag i förväg. Man blir lugn av att ha marginal. Råplugga inte sista natten. Och sen tar du ett djupt andetag och gör vad du kan. Det värsta som kan hända är att du får göra om tentan, det är inte värre än så. Det låter klyschigt, men är sant. Och en sak till. Se till att alltid fira i förhand. Precis innan tentan ställer du dig bredbent med armarna uppåt och känner dig som en segrare. Sen går du in.

Vad skulle du vilja säga till ditt 18-åriga jag?

Oroa dig inte så mycket och sluta bry dig om vad andra tycker och tänker. Allt kommer ordna sig.

Stinas råd till dig som ska välja utbildning:

Om du inte fastnar för något precis just nu, så åk ut och upptäck världen, jobba eller ta en paus. Du kommer komma på vad du vill läsa. Och när du ska investera tid och pengar är det bra att det är rätt för dig. Livet tar inte slut vid 22, som jag trodde när jag gick på gymnasiet, utan snarare börjar det då.

Snabbfakta om Stina


Ålder: 26.

På nattduksbordet: Vattenglas och Oprah Winfreys bok ”Ett vet jag säkert”.

Motto: Allt går om man bara vill. Det är inställningen som räknas.

Favoritmat: Pannkakor med nutella, drottningsylt och grädde.

Beskriv dig själv med tre ord: Positiv, ordningsam och driven.

På fritiden: Bakar, är i skogen eller tränar. Har spelat fotboll i alla år, men nu blir det innebandy, gym och löpning.

Lyssnar helst på: Pianomusik, dubstep eller svensk pop.

Favoritdjur: Drakfisk. Jag har dykt mycket och är väldigt fascinerad av dem.

Reser helst till: Nya Zeeland.

Sidinformation

Publicerad:
2022-01-13
Senast uppdaterad:
2022-11-08
Dela: