Sök

Sök
Bild på Mattias Levin

Mattias om Erasmusutbyte i Frankrike

Mattias Levin råder alla som kan att plugga utomlands. Han tipsar om att välja ett universitet med en inriktning som stämmer med dina egna mål, eller ett land och språk man är intresserad av. När det gäller alla praktiska funderingar man kan ha har han bara en sak att säga: Det löser sig!

Nämn en skillnad mellan Sverige och Frankrike.

Självklart är det mindre kulturkrockar och en del saker som görs olika. I Sverige är vi väldigt framåt med alla IT-lösningar och lärplattformar. I Frankrike är det inte samma framkant och det är bara att anpassa sig efter det. Det kommer inte finnas en smidig app för allting helt enkelt.

Hur bor du?

Jag hyr en lägenhet i stadskärnan, och trivs väldigt bra. Många andra bor på studentboende eller i kollektiv. Vad jag hört så varierar standarden rätt mycket så det kan vara bra att kolla upp hur det är innan. En sak som skiljer sig, är att lägenheter inte fokuserar på att hålla värmen. Det blir kallt om inte elementen är på.

Vilket språk studerar du på?

Jag är bara på A-nivå i franska så jag studerar kurser på engelska. När det gäller att skriva uppsatser så är det ofta enklare att göra det på engelska än svenska, eftersom litteraturen, även den hemma på Försvarshögskolan, ofta är på engelska. Men i utbytet ingår kurser i franska, och det uppskattar jag väldigt mycket.

Hur ser ditt kompisgäng ut?

Kompisarna är från många länder, mestadels från Europa. Jag spelar handboll i ett lag och det är riktigt kul, för där är det bara fransmän. Det känns som viktigt för mig att umgås med fransmän när jag nu är i Frankrike. Det ger mig mer att försöka prata franska än den vanliga ”euro-engelskan”. Jag har inte stött på några andra svenskar här, men det är faktiskt inget jag direkt saknat heller.

Påverkas studierna av att ni är från olika länder?

I klassrummet är vi tyskar, italienare, spanjorer, holländare och brasilianare. Det finns också studenter från Kina, Marocko, Turkiet och några som är flyktingar från exempelvis Syrien. Eftersom vi studerar internationella relationer är det intressant att få perspektiv från dem som kommer från de länder som avhandlas. Lär vi oss om en konflikt, så finns det nästan alltid någon i klassen från något av de inblandade länderna.

Vad är det roligaste med att plugga utomlands?

Det är nog känslan av att vara någon annanstans och få nya perspektiv. Det låter som en klyscha, men det är inte desto mindre sant.

Hur skiljer sig själva undervisningen?

Det är lite olika sätt att göra saker, lite olika ”koder” som man snabbt lär sig. I Frankrike vill man att alla deltar i debatten i klassrummet, så tysta studenter som knappt svarar på tilltal är inget man uppskattar. Generellt är lärarna lite hårdare i bedömningarna och betyg på uppgifter publiceras så alla kan se. Det är uppfriskande att undervisningen är annorlunda!

Skulle du rekommendera fler att plugga utomlands?

Ja det skulle jag göra! Det finns så många fördelar: Nya perspektiv, livserfarenhet och kontakter med människor från hela världen. Studier utomlands ser bra ut på CV:et också. Och får du sen möjlighet att lära dig ett nytt språk är det självklart en fördel.

Vad har du för tips till den som funderar på att plugga utomlands:

Det finns så mycket praktiskt man kan fundera på: ”Var ska jag bo”, ”Tänk om kurserna är för svåra”, ”Vad krångligt det verkar med det och det”. Där vill jag bara säga en sak: Det löser sig! På frågan om var du ska studera, så tycker jag du ska ta reda på om universitetets fokus stämmer med dina egna mål. Det andra är att välja ett land och språk man är intresserad av. Det ger en ”bonus” som kanske är viktigare än själva studierna egentligen.

Studerar: Militärhistoria

Utbytestermin på: Sciences Po, Grenoble

Sidinformation

Publicerad:
2022-01-14
Senast uppdaterad:
2022-01-17
Dela: