Sök

Sök
Bild på Sara Husic

Sara skapar hållbar fred

När Sara Husic läste Media på gymnasiet hemma i Lidköping drömde hon om att jobba med film, fotografi eller musik. Men så blev det inte. Istället ledde flera olika jobb fram till en bra position inom logistik och inköp i bilindustrin. Men det var något som skavde. Det räckte inte. Hon ville jobba med något hon var intresserad av. Något som var roligt. Där hon såg fram emot att åka till jobbet varje dag.

Varför gav du upp ett bra jobb med bra lön?

Jag kände så tydligt att det inte räckte för mig. Jag ville jobba med något jag var intresserad av. För det var inte roligt, jag såg inte fram emot att åka till jobbet.

Hur kom dina tankar in på militärhistoriaprogrammet på Försvarshögskolan?

Jag har varit intresserad av militärhistoria sedan jag var ung. Jag såg filmer, serier och läste tunga faktaböcker. Saving Private Ryan, Band of Brothers, slaget om Stalingrad... Jag är särskilt intresserad av rysk historia och har lärt mig ryska på distans.

Men det här var min hobby, och jag hade väl aldrig trott att jag skulle få jobba med det. En studievägledare gav mig modet att följa min dröm och satsa på det jag var intresserad av. När jag kom in kände jag att jag skulle ångra mig hela livet om jag inte tackade ja.

Sista terminen valde du att göra praktik. Varför?

Jag såg det som ett strategiskt val. Att läsa ytterligare en kurs kan jag göra när som helst, men att komma ut på praktik som student från Försvarshögskolan har jag bara chans till en gång i livet. Jag kände att det skulle ge mig kontakter och ett nätverk som skulle kunna leda till en anställning. Och jag var sugen på att börja jobba.

Varför ville du till Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen?

Jag trodde att jag ville jobba med säkerhetsarbete inom Försvarsmakten. Efter att ha läst om krig, krigshistoria och metoder för att skapa fred kände jag att ett nytt angreppssätt på frågan växte fram. Det här perspektivet förtydligades i en bok av Svenska Freds, som jag läste i min research för kandidatuppsatsen om svensk vapenexport. Jag fastnade för att fokusera på hållbar fred och mänsklig säkerhet.

När Svenska Freds ordförande kom på besök till skolan hade jag precis plöjt boken två gånger på raken. Jag mailade henne – och fick praktikplats. Det var jättepirrigt att börja där såklart, eftersom jag kände att jag ville detta så gärna.

Vad fick du göra?

Jag var bland annat med på möten med UD:s enhet för nedrustning av kärnvapen och jag var med och uppdaterade vapenexportstatistik till den rapport som släpps varje år. Jag fick göra en egen kampanj där jag risade och rosade personer som agerat för eller emot fred. Och sen startade Fredsakademin, som lär ut Hållbar fred och mänsklig säkerhet till unga. Där blev jag involverad.

Du fick ditt drömjobb. Hur firade du när du blev anställd?

Om jag ska vara helt ärlig hade vi så mycket att göra då att det bara var så självklart. Jag var redan en del av organisationen. På fredagen var jag praktikant, och på måndagen fick jag lön.

Varför behöver Svenska Freds dig som kan militärhistoria?

Jag har expertis inom historiska händelser, krig och faktiska konflikter i världen. Vi behöver kunna se tillbaka på dåtiden för att argumentera för hur man ska göra nu och framåt för att det ska bli rätt.

Varför älskar du ditt jobb?

För att vi har så roligt tillsammans. Jag har följt min dröm och mitt hjärta och gör exakt det jag vill. Att få jobba för fred – det är ju det roligaste och viktigaste som finns. Man kan gå hem på kvällen och veta att man gör något för det stora syftet, för alla på jorden.

Känns det svårt att arbeta för fred när världen är så full av konflikter?

Ja, vad ska man säga om omvärldssituationen? Förändringsarbete är långsiktigt och vi firar varje seger. Svenska Freds var med och bidrog när klustervapen och minor förbjöds. 2021 har förbudet mot kärnvapen röstats fram. Nästa förbud vi vill ska träda i kraft är autonoma vapen. Men det är även en seger att vårt begrepp Hållbar fred, där långsiktighet och diplomati minskar risk för nya konflikter, används av våra politiker idag.

Saras tips till dig som ska välja utbildning:

Välj med hjärtat. Satsa på något som du brinner för – något som inte känns som ett jobb utan mer som ett privilegium. Vad kan du tänka dig att göra för resten av ditt liv utan att få betalt för det? Den känslan! Så våga ta steget och följa dina drömmar även om det känns läskigt och utmanande. Allt löser sig!

Jag tror att det är många som har panik efter gymnasiet och tror att man måste välja sin framtid direkt. Men man har tid på sig, och kan ändra sig i livet. Och det går att vänta lite, och sen satsa när det känns rätt. Det är i alla fall min erfarenhet. För det räcker inte att ha ett bra jobb med en bra lön om man inte tycker det är kul. Det räcker inte i längden.

Snabbfakta om Sara


Uppvuxen i: Lidköping.

På gymnasiet: Media.

På nattduksbordet: The Daily Stoic.

Det här jobbar jag med när jag är 50 år: Professor.

Motto: The Universe has my back.

Favoritmat: Bananpannkakor.

På fritiden: Träning, promenader och astrologi.

Lyssnar helst på: Spirituella poddar och rysk RnB.

Favoritämnet på gymnasiet: Historia.

Tv-serie du vill tipsa om: Den turkiska serien Maraslı.

Drivkraft: Jag lever efter den moraliska principen Ahimsa, eller ickevåld, som innebär att alla levande varelser på jorden ska samexistera i fred med varandra. Det inkluderar också förhållandet du har till dig själv. Om vi alla utgår från denna filosofi tror jag att fred på jorden är fullt möjlig.

Favoritdjur: Dinosaurier.

Reser helst till: Italien eller Istanbul.

Sidinformation

Publicerad:
2022-01-13
Senast uppdaterad:
2022-01-31
Dela: