Sök

Sök
Kadett på övning Officersprogrammet vt 23.

"Officersprogrammet är en bred utbildning som fått mig att växa"

Du lär dig inte bara att leda verksamhet, inneha personalansvar och hur organisationens planering, genomförande och utvärdering fungerar, utan du lär dig också otroligt mycket om dig själv. Det säger flygvapenkadetten Andrea Johansson som läser sista terminen på Officersprogrammet.

Varför valde du att läsa Officersprogrammet på Försvarshögskolan?

– För mig var det ingen självklarhet att söka till Officersprogrammet. Min dröm i livet har varit att jobba med människor och att se andra växa – det finns ingenting som gör mig stoltare inombords än att se andra lyckas. Jag sökte Officersprogrammet för utmaningen, och brottades med mycket tvekan. Kommer jag verkligen passa in? Har jag vad som krävs fysiskt och mentalt? Det avgörande var att jag hade nära och kära som motiverade mig till att ta chansen och våga kasta mig ut i det som kändes lite läskigt. Så här i efterhand kan jag inte tacka dem nog för det.

Finns det något med utbildningen som du tror att andra inte känner till?

– Jag tror att många inte vet vad officersyrket innebär. De tänker sig nog en känslokall individ som tar täten i ledet utan rädsla utifrån ett Hollywoodfilm-perspektiv. Du lär dig inte bara att leda verksamhet, inneha personalansvar och hur organisationens planering, genomförande och utvärdering fungerar, utan du lär dig också otroligt mycket om dig själv. Även om du kliver in på Officersprogrammet med god självkänsla och självförtroende, så kommer du ställas inför utmaningar som kommer utveckla dig ytterligare. Vad som förvånat mig är den personliga utveckling som kan ske bara du tar dig an utbildningen med viljan att förändras.

Nämn något som du uppskattar särskilt med Officersprogrammet.

– Vad jag uppskattat främst under mina år på Officersprogrammet är den breda utbildning jag fått. Men en annan sak som jag uppskattar otroligt mycket är de människor jag mött under åren. Det finns så många olika personligheter i min årskull som jag är så tacksam över att jag fått möta, och som jag bryr mig om otroligt mycket om och önskar allt gott i framtiden.

– Den genuinitet, öppenhet, tillit, ärlighet och kamratskap som jag delar med många av dessa individer kommer jag bära med mig hela livet, och det ska framför allt bli spännande att se deras resor inom och utanför Försvarsmakten. Jag kliver ut i organisationen med en trygghet av att jag är omgiven av goda människor.

Är det något du vill säga till den som funderar på Officersprogrammet, men tvekar?

– Det är fullt normalt att tveka på sig själv då och då, men jag tror att du har precis det som krävs för att bli en officer. Men pratar ofta om tveksamheter kring den egna förmågan som något negativt, och det anser jag är fel. Alla tvekar någon gång i livet; det är mänskligt. Så låt inte din tvekan sätta stopp för att söka Officersprogrammet om du funderar på en karriär som officer. Tvekan kan även tyda på att du är redo för ett nytt skede i livet där du vill – och behöver – utvecklas. Officersprogrammet kan hjälpa dig hitta verktygen för detta om du går in med ett öppet sinne. Våga kliv ut i dimman där du känner dig som mest ”liten”, för där kommer du växa dig som ”störst”.

Hur redo känner du dig att gå ut i ett yrkesliv?

– Jag känner mig redo, framför allt på grund av alla blivande och befintliga officerare och övriga kollegor jag har fått möta under dessa tre år på Officersprogrammet. Jag har även fått lära känna mig själv på flera plan och känner en trygghet i mina egna och andras beslut och kompetens. Jag tar med mig att jag som framtida officer aldrig är ensam. Jag befinner mig i en omhändertagande och välkomnande organisation som står inför en spännande framtid, och jag ser fram emot ett lärorikt yrkesliv.

Andrea om krigsspelet Vårflod: "Vi fick pröva våra egna tankar och idéer"

Sidinformation

Publicerad:
2023-09-27
Senast uppdaterad:
2023-09-27
Dela: