Sök

Sök
Utlandsstudent St Andrews.

”Det är obeskrivligt kul att plugga utomlands!”

Oliver Schreiber har har alltid vetat att han ville studera utomlands. Under andra året på kandidatprogrammet i statsvetenskap lämnade han Försvarshögskolan och Sverige för en termin på anrika University of St Andrews i Skottland – och han rekommenderar det varmt.

På Försvarshögskolan läste han andra året på kandidatprogrammet i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet när han beslutade sig för att studera utomlands en termin.

Hur fick du idén att åka utomlands?

– Jag har alltid velat studera utomlands – och nu är jag dessutom på en av de allra bästa skolorna i Storbritannien. Jag tänker att det kommer vara en väldigt värdefull erfarenhet som samtidigt ger mig ett mer unikt CV.

Vad uppskattar du mest?

– Det som har överraskat mig är storleken på universitetet – och närheten till allt. Det känns som om hela staden är ett stort universitet, vilket känns otroligt kul! Det innebär att studentlivet är minst sagt annorlunda. I en större stad som Stockholm finns direkt den samhörighet mellan studenter som man upplever i en mindre stad som St Andrews, där de flesta är studenter. Alla aktiviteter i stan anordnas av studenter, för studenter.

Skulle du rekommendera fler att läsa en termin utomlands?

– Ja, jag vill absolut rekommendera fler att ta den här chansen. Erfarenheten du får här går inte att simulera, oavsett vad du läser. Utöver de rena studierna utvecklar du dina språkkunskaper, men du lär dig framför allt om det akademiska livet utanför Sverige. Det tror jag är en otroligt bra erfarenhet inför framtiden.

Hur fick du tag på boende?

– Jag ansökte och fick boende från universitetet bara en kort promenad från skolan. Just mitt boende är ett av de mer självständiga här. Jag har eget badrum och delar bara kök med några andra personer. Men det är det fortfarande ett stort studentboende med hundratals andra på samma plats, där många är utländska studenter.

Vilka nationaliteter är ni i klassrummet?

– Utöver britter är en överväldigande majoritet av dem jag stöter på amerikaner och kanadensare, inklusive lärarna. Men här på skolan finns nationaliteter från hela världen. Vi är två svenskar från Försvarshögskolan, men utöver det har jag inte träffat på någon annan svensk än.

Beskriv en helt vanlig vecka här!

– Plugget för min del kan vara väldigt intensivt, så de flesta dagarna består av föreläsningar och seminarier. Mellan lektionerna brukar jag gå till biblioteket för eget arbete, och så pluggar jag förstås hemma. På fritiden tränar jag lite på gymmet vid universitetets sportcenter, och hittar på saker med andra studenter här, som att gå på lite olika aktiviteter vid studentbarerna. Aktiviteterna är lite olika, allt från ett lugnt ”pub quiz” och marknader till lite livligare temakvällar på klubben.

Hur sammanfattar du din upplevelse utomlands med ett enda ord?

– Obeskrivligt!

Mer om att plugga utomlands

Under din tid som student vid Försvarshögskolan kan du spendera delar av din utbildning utomlands. Vi har partneruniversitet i ett flertal länder och flera olika utbytesavtal som gör det möjligt för dig att studera, praktisera eller bedriva mindre forskningsprojekt utomlands.

Utbyten inom EU (Erasmus+)

Via Erasmus+ kan du få stipendium för att studera eller praktisera i länder inom EU. Både civila studenter och studenter på Officersprogrammet kan söka utbytesstudier via Erasmus+.

Mer om att plugga utomlands

Sidinformation

Publicerad:
2022-11-17
Senast uppdaterad:
2024-04-30
Dela: