Sök

Sök
Laptop på skrivbord.

Säkerhetsskydd - grundkurs, digital

Säkerhetsskyddslagen gäller för den som till någon del bedriver verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet eller som omfattas av ett för Sverige förpliktande internationellt åtagande om säkerhetsskydd. Säkerhetsskydd är ett komplext och spännande område som i hög grad påverkar många av vår nations viktiga verksamhetsutövare.

Vad är då säkerhetsskydd och hur kan man resonera om Sveriges säkerhet, säkerhetskänslig verksamhet och säkerhetsskyddsåtgärder? Hur genomför man en säkerhetsskyddsanalys? Vad säger lagstiftningen och vilka rättsfall kan vi ta stöd av? Vilken hotbild behöver vi förhålla oss till och hur arbetar tillsynsmyndigheterna?

Försvarshögskolans digitala grundutbildning i säkerhetsskydd riktas till dig som ska arbeta med säkerhetsskydd i en organisation som bedriver säkerhetskänslig verksamhet, eller som behöver utreda behovet av säkerhetsskydd enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585).

Utbildningen ger dig förutsättningar till ett proaktivt, systematiskt och metodiskt säkerhetsskyddsarbete i egen säkerhetsskyddsorganisation.

Du kommer under de inspelade föreläsningarna att möta flera av våra erfarna och kompetenta föreläsare och medarbetare som leder dig genom ett ibland svårnavigerat område.

Utbildningen är helt digital och du har tillgång till utbildningsmaterialet i tre månader från utbildningens start. Innehållet baseras på den campusbaserade fem dagar långa utbildningen Säkerhetsskydd-grundkurs.


  • Introduktion till säkerhetsskydd, legala grunder och Sveriges säkerhet
  • Hotbild avseende underrättelsehotet, cyberhot och andra brott som kan hota säkerhetskänslig verksamhet
  • Säkerhetsskyddsanalys och säkerhetsskyddsåtgärderna informationssäkerhet, fysisk säkerhet och personalsäkerhet.
  • Exponering av säkerhetskänslig verksamhet - säkerhetsskyddsavtal och säkerhetsskyddad upphandling (SUA)
  • Tillsynsmyndigheternas roll, befogenheter och erfarenheter av tillsyn
  • Genomförandet av säkerhetsskyddsanalys enligt säkerhetsskyddslagen och med stöd av Säkerhetspolisens vägledningar
  • Planering av säkerhetsskyddsåtgärder utifrån aktuella hot och sårbarheter
  • Hur säkerhetsskyddsarbetet i egen verksamhet kan påverkas av hotbilden och den säkerhets- och försvarspolitiska kontexten

Utbildningen vänder sig till dig som arbetar med säkerhetsskydd i en organisation som bedriver säkerhetskänslig verksamhet, eller som behöver utreda behovet av säkerhetsskydd enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585).

Den lämpar sig väl både för dig som är nybörjare inom området och för dig som behöver en större förståelse för säkerhetsskyddets specifika delar och hur de hänger samman.

För att tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt är det en fördel om du redan innan start har genomfört den avgiftsfria webbaserade Grundutbildning i säkerhetsskydd som du får tillgång till via Försvarshögskolans läroplattform Canvas Catalog. Det är också en god idé att bekanta dig med Säkerhetspolisens vägledningar om säkerhetsskydd och deras korta informationsfilmer om säkerhetsskydd.

Utbildningen är helt digital utan några lärarledda inslag. Läroplattformen Canvas Catalog används för inspelade föreläsningar, presentationer, material för inläsning och fördjupning, quiz samt individuella reflektionsuppgifter.

Kursen har ett flexibelt upplägg och är uppdelad i tre moduler. Varje modul genomförs digitalt och innehåller ca 3,5 till 4,5 timmar inspelade föreläsningar vardera. Tidigare deltagares erfarenheter är att förstudier, föreläsningar, referenslitteratur, instuderingsuppgifter och hela utbildningen i stort tar ungefär tre till fem hela arbetsdagar att genomföra.

Efter påbörjad utbildning har du full tillgång till utbildningsmaterialet i tre månader, vilket tillåter dig som deltagare att själv välja hur du lägger upp din utbildning och du kan förhoppningsvis kombinera ditt vardagliga arbete med studier.

Utbildningen genomförs av Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS) vid Försvarshögskolan i samverkan med Säkerhetspolisen (SÄPO) och Militära underrättelse och säkerhetstjänsten (MUST).

Ansökan är öppen löpande med möjlighet att själv välja vilken månad du vill påbörja din utbildning.

När börjar min utbildning?

Utbildningarna öppnas alltid den första dagen varje kalendermånad. Sista dag för anmälan är den 15:e varje månad och sista dag för återbud den 22:a.

Vid sent återbud faktureras hela avgiften.

Du kommer efter genomförd utbildning inom de tre månaderna ha möjlighet att ladda ner eller skriva ut ett utbildningsintyg.

Vill du som verksamhetsutövare köpa utbildningen för flera av era medarbetare, med en egen anpassad utbildningsyta kan du ta kontakt med oss på mejladress: ctss-utbildning@fhs.se

Typ

Uppdragskurs

Startperiod

Löpande

Poäng

Ej poänggivande

Omfattning

Utbildningen är uppdelad i tre moduler där varje modul innehåller mellan 3,5 och 4,5 timmar inspelat material. Med förstudier, referenslitteratur och instuderingsuppgifter tar utbildningen ungefär tre till fem dagar att slutföra. Du kommer att ha tillgång till hela utbildningsmaterialet i tre månader från utbildningens start.

Studietakt

Enstaka dagar

Studieform

Distans

Undervisnings­språk

Svenska

Kostnad

9500 kr exklusive moms

Röster om kursen

Jag kan varmt rekommendera kursen till alla som vill fördjupa sin förståelse för hur man systematiskt skyddar säkerhetskänslig verksamhet. Kursen gav mig en gedigen insikt i säkerhetsskyddslagen och behandlade viktiga områden som säkerhetsskyddsanalys och hotbild och riskhantering. Vi gick igenom åtgärder inom informationssäkerhet, fysisk säkerhet och personalsäkerhet. Den digitala formen gav stor flexibilitet, och föreläsarna var mycket kompetenta. Det här är en bra möjlighet för alla som vill få en grundläggande förståelse för säkerhetsskydd.

Per Rolder, strateg inom dokumenthantering och informationssäkerhet på Ways Sweden AB

Kursen gav en gedigen genomgång av säkerhetsskyddets grunder, praktiska tillämpningar och centrala lagkrav. Det digitala formatet gjorde det möjligt att anpassa studierna till vardagen, och kombinationen av självstudier och inspelade föreläsningar fungerade mycket väl. Jag uppskattade särskilt avsnitten om cyberhot och säkerhetsskyddsanalys, som var tydliga och relevanta för min roll som IT-ansvarig inom totalförsvaret. Utbildningen höll en hög nivå, var välstrukturerad och gav en god förståelse för samspelet mellan olika mekanismer inom säkerhetsskyddet. Sammantaget gav kursen en stabil grund för att fortsatt arbeta praktiskt med säkerhetsskydd i verksamheten.

Christian Bohm, IT-ansvarig på Myndigheten för totalförsvarsanalys

Bokningsvillkor

Kursen kan beställas av en juridisk person, t.ex. ett företag eller en organisation. En privatperson eller en enskild firma kan inte vara beställare av uppdragsutbildning. Det är Förordningen för uppdragsutbildning vid statliga högskolor och universitet, SFS 2002:760, som reglerar detta.

Dela:
Publicerad 2024-08-12 Uppdaterad 2025-03-20