Sök

Sök
Heather Harrison Dinniss

Låt dig inte skrämmas av juridiken

Ett fartyg som sprängdes i luften blev universitetslektor Heather Harrison Dinniss ingång till internationell rätt. Idag är hon huvudlärare i folkrätt på Försvarshögskolan.

Folkrätt en nyckel till internationell karriär

– Om du vill jobba inom vilket ­område som helst som handlar om internatio­nella frågor kan det vara värdefullt att ha kunskaper om folkrätt. Att ­förstå folkrätt hjälper dig att förstå hur det internationella samfundet hanterar dagens mest angelägna ämnen. Bara du lyssnar på nyheterna idag dyker det upp flera områden där folkrätten är viktig. Det kan handla om Nordkoreas agerande, var en IS-krigare ska ställas inför ­rätta eller om konsekvenserna av en stor orkan.

Vilka egenskaper är viktiga om man vill läsa folkrätt?

– Nyfikenhet och öppenhet! Du behöver inte vara supersmart, låt dig inte skrämmas av juridiken. Det viktiga är att du är nyfiken på vad som händer i världen. Och att du är öppen för nya tankesätt.

Vad kan du jobba med om du läst folkrätt?

– Det beror förstås på hur mycket folkrätt du läser och vad du kombinerar det med. Men många av mina före detta studenter jobbar på utrikesdepartementet, inom FN eller inom någon internationell hjälporganisation.

Hur kommer det sig att du själv blev intresserad av folkrätt?

– På 80-talet sprängde franska agenter ett Greenpeacefartyg när det låg i hamn i Nya Zeeland, som jag kommer ifrån. Jag tyckte att det var så fascinerande. Hur skulle man hantera franska agenter som agerade mot en internationell organisation på Nya Zeeländskt vatten? Det var början för mig.

Hur skiljer sig folkrättsstudier på Försvarshögskolan från andra högskolor?

– Vi är en unik högskola eftersom det finns stor expertis inom både det mili­tära och det civila, det ger en inblick i båda världar. Inom folkrätts­studierna fokuserar vi framförallt på folkrätt i kris och konflikt.

Vad är roligast med att undervisa här?

– Studenterna! Det är en klyscha, men den är sann. De kommer med så många intressanta tankar och idéer. Och kollegorna. Det finns en sådan enorm kunskapsbank här.

Sidinformation

Publicerad:
2017-12-27
Senast uppdaterad:
2022-05-19
Dela: