Sök

Sök
  • Start
  • "Allt är inte svart eller vitt"
Sammanträde med FN:s säkerhetsråd.

"Allt är inte svart eller vitt"

Brandon Wade valde att läsa folkrätt för att få förståelse för hur det internationella systemet fungerar. Målet är ett jobb inom FN.

En nödvändighet för internationellt jobb

Så beskriver Brandon Wade Försvarshögskolans grundkurs i folkrätt. Han har nyligen läst kursen inom ramen för kandidatprogrammet i statsvetenskap.

– Att läsa folkrätt ger kunskap som du behöver för att förstå det internationella systemet. Det ger en grundläggande förståelse för hur stater agerar och vilka rättigheter och regler stater har att förhålla sig till. Du får också en inblick i varför stater frivilligt följer folkrättsliga normer, trots att det begränsar deras handlings­frihet, det tycker jag är särskilt intressant.

Vad var det bästa med kursen?

– Jag uppskattade att vi fick ­applicera kunskapen på verkliga situationer. Vi hade till exempel ett rollspel som handlade om Kosovos självständighet. Jag fick representera Serbien, en sida som jag inte höll på från början. Men allt eftersom jag formulerade argumenten kände jag att jag började ändra uppfattning. Under kursen blev det tydligt att allt inte är svart eller vitt, det mesta är väldigt grått.

Var de juridiska begreppen svåra att hänga med i?

– Jag har aldrig studerat juridik tidigare, men det fungerade bra och det vi läste kändes väldigt greppbart. Folkrätt är ett jättebra komplement till statsvetenskapen. Jag hamnade i en grupp med bara jurister, vi hade många intressanta diskussioner.

Hur är det att studera på Försvarshögskolan?

– Det är en väldigt bra högskola med stor gemenskap. Lärarna är tillgängliga och det finns mycket expertis i huset, det är lätt att fråga vem som helst om du undrar något.

Har du något drömjobb?

– Jag har alltid riktat in mig på krishantering men jag vill inte låsa mig i en viss riktning. Målet är att jobba inom FN och det får ta den tid det tar att nå dit.

Dela:
Publicerad 2018-02-22 Uppdaterad 2020-12-10