Sök

Sök
  • Start
  • Cynthia drömmer om att hjälpa fattiga   
Porträtt av Cynthia Akinyi

Cynthia drömmer om att hjälpa fattiga   

Cynthia Akinyi läser statsvetarprogrammet på Försvarshögskolan med siktet ställt på framtida jobb i hjälporganisationer i utvecklingsländer. Hennes stora förebild är mormor Joyce Odongo i Kenya som under många år drev ett barnhem och förskola för utsatta barn.

– Mormors engagemang för att ge barn bättre förutsättningar är en inspiration för mig. Min målbild är att själv få arbeta med att göra livet lite bättre för människor som inte har det vi tar för givet i Sverige. Hur och var jag gör det vet jag inte än, men jag sneglar på organisationer som Unicef, och att återvända till Kenya där jag är född känns inte främmande, berättar Cynthia.

Internationella möjligheter under studierna

– När jag bestämde mig för att börja plugga letade jag först efter renodlade utbildningar inom internationella relationer. Sedan tipsade en bekant mig om statsvetarprogrammet på Försvarshögskolan med inriktning mot krishantering och säkerhet, och jag insåg att inriktningen låg nära mitt ursprungliga spår. På programmet finns dessutom möjligheten till utbytesterminer utomlands, fältstudier i u-länder och en hel praktiktermin. Många av studenterna på programmet tar tillfället att praktisera utomlands – på till exempel ambassader och i internationella hjälporganisationer.

Hur är det att plugga på Försvarshögskolan?

– Lärarna är väldigt inspirerande och kurserna är verkligen jättebra. Förra terminen tyckte jag att folkrättsstudierna var mest intressanta, nu är jag helt absorberad av säkerhetspolitisk analys och politisk krishantering. Jag gillar också det pedagogiska upplägget – kurserna är verklighetsnära och vi har många rollspel på kurserna, vilket är ovanligt på andra högskolor. Här plöjer man inte bara böckerna för att kunna tenta av kursen, vi omsätter verkligen det vi läst genom rollspelen. Och som typ alla säger, det är en förmån att få studera på en förhållandevis liten högskola. Vi får en nära kontakt med lärarna och de andra studenterna som inte är möjlig på samma sätt på större högskolor.

Vad gör du när du inte pluggar?

– För mycket! Efter gymnasiet jobbade jag på ett IT-företag i några år, så jag vande mig vid att ha fritid efter jobbet. När jag började plugga insåg jag att fritiden inte finns på samma sätt, så det har varit lite stressigt att få ihop allt. Några saker har jag fått välja bort, men har inte kunnat låta bli att ersätta dem med annat. Jag spelar basket, volontärarbetar en hel del och älskar att resa. Jag är också engagerad i det studiesociala på skolan, är studentambassadör och förra året jobbade jag med Students' Nobel NightCap, den berömda efterfesten på Nobeldagen.

Varför tycker du att man ska söka till Försvarshögskolan?

– Det enkla och givna svaret är "för att du är intresserad av och vill lära dig mer om det som är skolans nisch – försvarsfrågor, krishantering och säkerhetspolitik". Programmen och kurserna har så klart olika inriktningar och fokus, men det är runt detta allt snurrar. Experterna och forskarna som är ledande på de här områdena i Sverige finns på Försvarshögskolan.

Dela:
Publicerad 2018-03-14 Uppdaterad 2020-12-10