Sök

Sök
Simon Fagerström

Simon analyserar cyberhot

Samtidigt som alumnen Simon Fagerström läste statsvetenskap på Försvarshögskolan jobbade han parallellt som programmerare. Då headhuntas han till en av världens största banker Citi, för att leda deras operationella Cyber Threat Intelligence Team i Budapest.

Efter en snabb karriär inom banken har han nu sitt kontor i en skyskrapa i London, som Lead Analyst för Europa, Mellanöstern och Afrika och ansvarig för partnerskap med allt från Europol till andra stora banker. Och inom kort väntar en ny utmaning. Ericssons globala Cyber Defense Center har hört av sig.

Från kontoret på sjunde våningen ser man ut över de gamla dockorna i Canary Wharf, där fartygen gick ut under brittiska imperiets dagar. Skyskrapan i Londons finanskvarter ligger runt 120 mil från Katedralskolan i Linköping, där Simon gick naturvetenskapsprogrammet. Kunde han se det här framför sig när han gick ut gymnasiet? Han skrattar när han får frågan.

­— ­Absolut inte! Men jag har fått höra att man måste vara intresserad av något för att bli duktig på det. Och jag känner att det är helt sant. Det här är mitt intresse. Jag känner inte att jag går till jobbet, utan jag vaknar och loggar in på datorn och börjar med det jag tycker är kul.

Steget före fiender och hackers

Amerikanska Citi är en av världens största banker. Det betyder att banken är ett strategiskt mål, med gott om information som andra vill komma över. Och cybersäkerhet handlar idag om att ligga steget före. Simons team måste förstå fienden innan attacken kommer.

— Vad kommer de göra? Vad är de ute efter och hur kommer deras hackers gå till väga? Vi övervakar hackers på många olika sätt. När vi ser att någon börjat utveckla ett nytt malware, så försöker vi förstå det och utveckla skydd innan det kommer.

När det råder kaos någonstans i världen och USA och väst blandas in, så förbereder sig Simons team.

— Konflikter på marken förs även i cyberrymden. Det handlar om attacker där man tar sig in i nätverk och gör skada, eller där fientliga aktörer försöker ta sig in för att begå spionage.

Letar luckor hos varandra

Teamet behöver ligga steget före, och Simon ansvarar för partnerskap som rör underrättelseutbyte med bland annat myndigheter, polisiära organisationer och företag. Arbetet följer en viss ordning: strategiskt tänkande, operationellt arbete och taktiskt arbete.

— Och vi samarbetar med andra banker med samma hotbild. Vi försöker hitta luckor hos oss själva och varandra. Det blir nästan lite traditionell underrättelse: ”Vi kan dela det vi vet, om ni delar tillbaka”.

Bara några timmar på sig

Simon beskriver att hans team dras in i allt. När det händer något i världen, så ska de leverera en rapport om vad det betyder ur ett cyberperspektiv inom bara några timmar. Och även när det inte är kris och dramatik, så gäller det att vara vaken. Arbetet drivs enligt principen ”follow the sun”.

— När vi vaknar loggar vårt Asienteam ut. Och när vi loggar ut går amerikanarna på. Och sen är jag krisjour dygnet runt, beroende på vad som händer i regionen.

Alla har gått sina länders försvarshögskolor

Kollegorna har gått samma väg som Simon – genom sina länders motsvarighet till Försvarshögskolan. Hans chefer kommer tidigare från myndigheter, polisiära organisationer och privat sektor globalt.

— Ja, i mitt analytikerteam har vi nog en snittålder på 30 år. Den äldsta vi har inom teamet är närmare 50 – och hans ålder är ett undantag som sticker ut.

Från Rymdskeppet till vardagsrummet

När Simon headhuntades från Sverige för att leda Citis operationella Cyber Threat Intelligence Team i Budapest kom han rakt in i ett kontor som hämtat ur en film. Ett stort svart rum, skärmar på hela väggarna… Byggnaden går under namnet Rymdskeppet.

— Då jobbade jag mer tekniskt. Idag sitter jag i en skyskrapa i ett finansiellt center i London. Just här har vi ett normalt kontorslandskap. Men inom kort sitter jag hemma och jobbar.

För Simon har headhuntats igen, till svenska Ericsson den här gången. Från sin lägenhet i London kommer han rapportera till chefen för Ericssons globala Cyber Defense Center. Och efter att ha genomlevt Storbritanniens corona-lockdown har han allt han behöver hemma i sin lägenhet.

— Mina närmaste medarbetare finns ändå inte på kontorsstolen bredvid mig, utan är utspridda över hela världen. Och London stannar jag i, eftersom det är en bra bas med ett stort nätverk. Men Sverige satsar stort och börjar komma långt nu…

Snabbfakta om Simon


Ålder: 27 år.

På Försvarshögskolan: Gick ut kandidatprogrammet i statsvetenskap 2018.

Uppvuxen i: Linköping.

På nattduksbordet: Red Roulette - Desmond Shum.

Motto: “Out of intense complexities, intense simplicities emerge” - Churchill.

Favoritmat: Georgiskt.

På fritiden: Konserter och musik i allmänhet.

Lyssnar helst på: Alt-J, nya up-and-coming artister.

Favoritämnet på gymnasiet: Samhällskunskap och biologi.

Tv-serier du vill tipsa om: Clarkson’s Farm, China: A New World Order.

Det här vill jag förändra: Att cybersäkerhet och integritetsskydd online blir ett toppämne i linje med traditionell fysisk-nationell säkerhet.

Reser helst till: Skottland, Island.

Sidinformation

Publicerad:
2021-12-01
Senast uppdaterad:
2022-11-28
Dela: