Sök

Sök

Jurister utbildade för samhällskris

Kursen Juridisk rådgivning vid kris genomfördes vid Försvarshögskolan i Stockholm under fyra intensiva, lärorika och "SALTy" dagar.

Juridisk rådgivning vid kris lär kursdeltagare en metod för att kunna bli ännu bättre juridiska rådgivare vid uppkomna samhällskriser. Det var 28 myndighetsjurister, regionjurister och kommunjurister som deltog vid 2022 års upplaga av kursen.

Kursen pågår i fyra dagar där fokus ligger på den juridiska metoden – juridisk rådgivning vid kris. Varje kursdag har ett tema; en dag med beslutsfattaren i centrum, juristens dag och kommunikatörens dag. Den fjärde dagen genomför kursdeltagarna en övning, där varje grupp hanterar ett fall utifrån den juridiska metoden och avslutar med att öva en presskonferens.

Presskonferensövning där grupperna fick presentera sitt fall för fingerad massmedia, hålla ordning på presskåren och svara på frågor av olika svårighetsgrad. I direkt anslutning till presskonferensen fick grupperna återkoppling och gruppen utvärderade hur de hade nyttjat den juridiska metoden i sitt aktuella fall. Foto: Camilla Lönngren /FHS

Juridiska metoden - "SALT"

Själva målet i den juridiska metoden förkortas SALT och syftet med metoden är att juristerna bland annat ska bli ännu mer:

  • Solution – oriented (lösningsorienterade)
  • Articulate (välformulerade och förmedlande)
  • Legally sufficient (juridiskt tillräckliga)
  • Timely (leverera de juridiska råden i tid)

– Vi har haft fyra intensiva dagar med föreläsningar, intressanta paneler, övningsmoment, diskussioner och debatter. Det var 28 trötta men "SALTy" jurister som lämnade Försvarshögskolan sent i fredags eftermiddag, berättar Niclas Sjöquist som är del av kursledningen.

Kursen Juridisk rådgivning vid kris, genomförs vid Försvarshögskolan. Nästa tillfälle är inplanerat 7–10 november 2023.

För ytterligare information vänligen kontakta Niclas Sjöquist.

Kursansvarig Niclas Sjöquist (universitetsadjunkt vid Centrum för operativ juridik och folkrätt, Försvarshögskolan), professor Eric Stern (University at Albany, New York) och Torkel Schlegel (senior juridisk rådgivare vid MSB). Love de Besche deltog också i kursledningen men saknades vid fototillfället. Foto: Camilla Lönngren /FHS

Sidinformation

Publicerad:
2022-11-15
Senast uppdaterad:
2022-11-28
Kunde inte hitta någon användare med e-postadressen niclas.sjoquist@fhs.se.
Dela: