Sök

Sök
Kadett på övning Officersprogrammet vt 23.

Amfibielogistik i krigsspelet Vårflod

Marinkadetten Frida Bertilsson på officersprogrammet deltog i krigsspelet Vårflod, och summerar här sina intryck av tredagarsövningen.

Vad hade du för roll under krigsspelet?

– Jag kommer från amfibiet och har gått min VFU (verksamhetsförlagd utbildning) på logistiksidan, så jag tog rollen att syssla med amfibielogistik. Det kändes kul att få komma in i logistiktänket innan jag tar anställning på Amf 4. Jag ska nu efter examen jobba med värnpliktiga så att jobba på nivån som i krigsspelet ligger långt fram i tiden.

Vad var mest utmanande?

– Att säkerställa ett starkt försvar med amfibiestridskrafterna och våga kraftsamla på en och samma plats. Det finns en osäkerhet, väljer motståndaren en annan hamn så finns det inget kustförsvar. Det handlar om att sitta lugnt i båten och lita på att högre chef har en tanke bakom sina ordrar. Det är ett bra tillfälle att träna på att ha koll på just exakt det jag ska göra, och inte fokusera på andras uppgifter i det trånga rummet där mycket pågår. Jag ska ha koll på mitt.

Hur skilde sig det här krigsspelet från de tidigare?

– För det första har jag vuxit som människa. Hela Officersprogrammet är en resa där jag hela tiden tvingats utmana mig själv – inte bara i studierna utan även genom nya platser, förband och människor. Min kompetens är med andra ord större än för dryga ett år sen, när vi spelade sist. På så sätt är jag mycket mer mottaglig för allt som händer, och så blandade man in flyget i det här krigsspelet och fick höra deras tänk. Jag har lärt mig mycket om det som rör amfibiets roll i marinen, och i sin tur marinens roll kopplat till flygvapnet.

– Jag tar med mig förståelsen kring att saker och ting tar tid och att de måste samordnas, vilket alltid är svårt. Under kursen i sin helhet har vi jobbat med armén också, och fått förståelse för hur markdelarna tänker kring en motståndare som landstiger och markdelarnas samverkan med amfibiet. Allt det här skapar en nyfikenhet att lära mig mer. Det finns mycket mer att hämta här.

Var det något du uppskattade särskilt?

– Det var väldigt bra att vi inledde varje morgon med en genomgång av gårdagens spel, och att vi fick en översikt kring vad varje enhet gör. Det behövs, eftersom det annars är lätt att man blir för smal i sitt seende och perspektiv.

– Under genomgången efter övningen deltog pilotkadetterna, som spelat röd motståndarsida under övningen, och det var väldigt roligt. Vi fick höra deras perspektiv, och hur deras planering och lärdomar såg ut. Vissa saker som vi trodde var förluster kanske i själva verket var framgångar, för i slutänden handlar mycket om taktik och strategi.

Sidinformation

Publicerad:
2023-11-06
Senast uppdaterad:
2023-11-30
Dela: