Sök

Sök
Kadett på övning Officersprogrammet vt 23.

Flygvapenkadetten om krigsspelet Vårflod

Flygvapenkadetten Fredrik Lindblad på Officersprogrammet deltog i krigsspelet Vårflod, och summerar här sina intryck av tredagarsövningen.

Hur förberedde ni er inför krigsspelet?

– Vi har studerat och repeterat krigföringsnivåerna och haft seminarium om Normandie. Grupperna har bestått av kadetter från olika VFU-skolor och olika vapenslag, och det har gett oss möjlighet att dela erfarenheter från olika individers ”specialisering”. Fokus har legat på den operativa krigföringsnivån, som är ett steg ovanför det vi mestadels studerat tidigare (stridsteknisk och taktisk nivå). Vi har spelat vid två tidigare tillfällen under utbildningen, och det minskar den speltekniska inlärningskurvan.

Vad såg du mest fram emot?

– Efter det självständiga arbetet var det skönt med lite praktisk verksamhet. Vid övningar så uppstår det dessutom alltid situationer – folk gör roliga saker eller tappar humöret – och det blir höjdpunkter att skratta åt efter dagens slut. Vi kan fortfarande skoja om situationer som uppstått under tidigare spel.

Vad hade du för roll under dagarna?

– Jag var flygvapnets operationschef, vilket innebar att verkställa flygvapenchefens genomförandeidé genom att koordinera flygstridskrafternas minutoperativa verksamhet samt genom att samverka och samordna med planeringsavdelningen. På enklare svenska innebar det att leda flygvapnets operationer, exempelvis luftförsvar, sjömålsbekämpning, markmålsbekämpning, störning och transport. Rollen innebar även att dra lägesuppdateringar för högre chefer på uppstuds. Det här innebar mycket spring mellan operations- och planeringsavdelningen. Vissa dagar blev det några tusen steg enbart inne i ett litet rum!

Vad var mest utmanande under krigsspelet?

– Det mest utmanande har varit att samordna verksamheten med marinen. Flygvapnet hade en centraliserad ledning, och det möjliggjorde snabbare beslutstider. Marinen hade en decentraliserad ledning, vilket ökade deras grad av uppdragstaktik men minskade möjligheterna att samordna verksamheten inom vapengrenen och mellan vapengrenarna.

Nämn något du uppskattar med övningen.

– Min förståelse för högre ledningsnivåer – flygtaktisk stab och operationsledning – har ökat. Jag uppskattade även att samarbetet inom staben fungerade väldigt bra. Under i stort sett hela spelet flöt stabsarbetet på relativt friktionsfritt. Det är imponerade att se alla leva sig in i sina roller och leverera bra produkter eller verksamhet som påverkar motståndaren.

– Jag tar med mig att gemensam sjömålsbekämpning i tid och rum är svår att uppnå och kräver synkade ledningslag och en mer inövad rutin än vad vi kadetter har.

Hur verkligt eller overkligt upplevde du krigsspelet?

– Spelet har vissa speltekniska förenklingar som minskar realismen. Operationsavdelningen styr allt (luftvärn, alla flygande plattformar, fasta radarstationer) i realtid, vilket självklart inte hade varit möjligt i verkligheten. Och vi är mer riskbenägna i övningen än i verkligenheten. Till exempel har kommentaren ”Jag offrar denna rote för att uppnå….” förekommit, vilket självklart inte skulle hända i verkligheten. Dessutom är det stor sannolikhet att flygstaben känner en majoritet av personalen de orderställer, särskilt piloterna. Den känslan som i verkligenheten hade uppstått när man tar förluster, särskilt om man känner personer, saknades på förekommen anledning under spelet.

Lärde du dig något om dig själv?

– Jag upplever att jag presterar bra under stress och press och är inte rädd att ta beslut. Jag fick känna på ett mindre adrenalinpåslag under övningen i och med att det var mycket jag var tvungen att ha koll på hela tiden, och känner att jag sporras av det.

Sidinformation

Publicerad:
2023-11-06
Senast uppdaterad:
2023-11-30
Dela: