• Start
  • Militärhistoria – grundkurs

Militärhistoria – grundkurs

Hur hänger krig, krigsmakt och samhälle ihop? Hur påverkar teknisk förändring, militära reformer och sociala förhållanden varandra? Vilka är kopplingarna mellan 1900-talets totalitära regimer och det totala kriget? Hur har Östersjöområdets särskilda förutsättningar påverkat krigföringen?

Det här är kursen för dig med historieintresse eller för dig som funderar på en karriär som analytiker. Den här kursen kommer garanterat utveckla din förståelse för ditt huvudämne om du läser något annat.

Vad kan en kurs i militärhistoria leda till?

Många av dagens problem grundar sig i gamla konflikter och militärhistoria ger dig därför en förståelse till varför världen ser ut som den gör. Förståelsen är viktig för dig som vill jobba med försvarsfrågor och säkerhetspolitik.

Framtida yrken kan vara handläggare, analytiker och utredare i Försvarsmakten samt angränsande myndigheter inom säkerhetssektorn. Även arbeten inom journalistik, arkiv och museer kan vara aktuella.

Lär dig se sanningen bakom påståendet

Efter kursen kommer du kunna bedöma sanningshalten i många påståenden inom områdena samhälle och försvar. Kursen ger dig verktyg i källkritik och tolkning av historiska fenomen. Det gör att du kan analysera både historien och samtiden på ett nytt sätt, vilket blir allt viktigare i och med de sociala mediernas intåg.

Utbildningens innehåll

Kursen spänner över de antika stadsstaternas krigföring till 1900-talets industriella krig, dagens internationella insatser och fram till det aktuella säkerhetsläget i vårt närområde. Du får kunskaper om relationen mellan militära institutioner och det övriga samhället. Du studerar krigföringens utveckling och förhållandet mellan krigsmakt och samhälle i olika delar av världen, från forntiden till idag. Därmed lär du dig hur krig och krigföring har påverkat samhället.

Utbildningsnivå

Grundnivå

Poäng

30

Startperiod

VT-19

Startvecka

Vecka 04

Slutvecka

Vecka 23

Behörighet

Historia A samt Engelska B alternativt Engelska 6, eller Historia 1b alternativt Historia 1a1 + 1a2.

Undervisningsform

Normal

Ort

Stockholm

Undervisningsspråk

Svenska

Studietakt

100%

Urval

Betyg 67%, Högskoleprov 33%.

Ansvarig institution

Militärvetenskapliga institutionen

Typ

Fristående

Dela:
Publicerad 2017-12-21 Uppdaterad 2018-09-16