Sök

Sök

Utställningar

Under oktober månad ställer Anna Lindh-biblioteket ut publikationer från bibliotekets magasin på temat ”Propaganda, desinformation och vilseledning”

Några av publikationerna är från bibliotekets raritetssamling. Här presenterar vi kortfattat tre av dessa. 

Utställningen "Propaganda, desinformation och vilseledning"

Propagandaanalys: en studie av sovjetiska radioutsändningar på svenska och finska språken åren 1952-1954 av Birger Elmér

Birger Elmér (1919-1999) är främst känd som chef för den hemliga underrättelseorganisationen IB åren under åren 1965-1975. 1956 skrev han ett PM vid Beredskapsnämnden för psykologiskt försvar ”Propagandaanalys”. Anna Lindh-bibliotekets exemplar är ett av två kända exemplar på bibliotek i Sverige.

 Läs mer om Birger Elmér och IB via nedanstående länkar:

» Militära underrättelse- och säkerhetstjänstens arkiv på Försvarsmaktens webbplats

» Det grå brödraskapet – en berättelse om IB hos Regeringskansliet

Utställningen "Propaganda, desinformation och vilseledning"

Propaganda und nationale Macht. Die Organization der öffentlichen Meinung fûr die nationale Politik av Eugen Hadamovsky.

Biblioteket har ett av de tre kända biblioteksexemplaren i världen. Skriften gavs ut 1933.

Eugen Hadamovsky föddes 1904 i Berlin. Hadamovsky var tysk radioman, sändningsledare för Großdeutscher Rundfunk och tjänsteman vid Propagandaministeriet.

Efter meningsskiljaktigheter med Joseph Goebbels blev han avskedad 1942 och kom senare att ansluta sig till Waffen-SS som Obersturmführer. Hadamovsky stupade på östfronten i mars 1945.

» Läs om Eugen_Hadamovsky på engelska Wikipedia 

Neptune

Tyskproducerad engelskspråkig pamflett publicerad i Berlin 1942. På pamfletten finns en intressant förklarande text om dess ursprung och hur den kom i svensk ägo. Det är det enda kända biblioteksexemplaret av denna skrift. .

Dela: