Sök

Sök
Eric Thellman inne på Karlbergs slott

Officersprogrammet ett naturligt steg i chefsutvecklingen för Eric

För Eric Thellman var det inget svårt beslut att söka till Officersprogrammet. Efter flera år som gruppchef på Livgardet och chef för ledningsgruppen vid 72:a kompaniet var steget mot en chefsutbildning och officerskarriär naturligt.

Gedigen bakgrund i Försvarsmakten

Innan Eric började på officersprogrammet ingick han i den sista kullen av värnpliktiga på Livgardet 2010 och efter muck anställdes han vid 72:a kompaniet, de första två åren som GSS/T och sedan som heltidsanställd.

Vad jobbade du med?

– Under värnplikten var jag gruppchef för en specialistgrupp i bataljonen vars uppgift var att leda den indirekta elden. Som heltidsanställd var jag också gruppchef och sedan chef för ledningsgruppen på mitt kompani som då stod under Operativ reserv (OR15). Den operativa reserven står direkt under insatsstaben och har högsta beredskap för att genomföra insatser nationellt och internationellt.

Du har också hunnit med utlandstjänstgöring...

– Ja, 2013-2014 ingick jag i insatsen i Afghanistan under FS26 med enheter från framförallt Finland, Norge, Lettland, Tyskland och USA. Och det var nog den mest givande tiden under mina år som soldat. Jag lärde mig väldigt mycket och utvecklades både som chef och individ.

Så det här med att fortsätta mot en officerskarriär och utökat chefsansvar...

– …var inte ett jättesvårt beslut att fatta, det stämmer. Det kändes som ett naturligt steg att ta. Som officer och chef kan du jobba mer "hands on" och nära andra för att nå resultat, som både gynnar gruppen, Försvarsmakten och i förlängningen Sverige.

En långsiktig investering i karriären

Funderade du något på specialistofficersutbildning också?

– Ja det gjorde jag. Men jag kände att för mig hade det varit ett kortsiktigt spår. Jag vill göra en långsiktig investering i min karriär – och i Försvarsmakten – och då blev Officersprogrammet det självklara valet.

Hur är det att plugga på programmet?

– Första året tyckte jag var hyfsat enkelt. Självklart skiljer sig insatsen du behöver lägga ner på de olika kurserna åt, men jag fokuserade på att göra det som krävdes och lite till. Nu är jag inne på termin tre och tempot har skruvats upp en del. Men så är det ju med högskolestudier, vissa kurser är mer krävande än andra. Om du planerar dina studier och är motiverad så är det oftast inga problem. Sedan är det självklart alltid mycket inför tentor och hemskrivningar, men det finns ändå tid över för att göra annat.

Ja, vad gör du när du inte pluggar?

– Jag har engagerat mig mycket i studiesociala aktiviteter på campus. Jag har en befattning på skolan där jag anordnar och hjälper till med baler, temafester och andra sociala events. Det är mycket roligt som händer här när du inte pluggar. Och så har jag jobbat en hel del med rekryteringsfrågor. Vi vill ju ha fler sökande till officersprogrammet!

Hur är det att plugga och bo på samma plats?

– Att bo och leva på Karlberg är faktiskt helt fantastiskt. Du har nära till allt. Lektioner, matsal, nöjen, vänner och aktiviteter. Och våra studentrum håller en tillräcklig standard för att man ska trivas. Förmånen med fria hemresor gör också att man lättare kan planera livet utanför skolan och inte behöver tänka på att det "kostar att röra sig".

Vad händer efter examen?

– Jag ska tillbaka till Livgardet. Jag trivs verkligen där och det ska bli kul att få återse alla kollegor. Som det ser ut just nu kommer jag börja med att jobba med rekrytutbildningen. Jag gör gärna några år på pluton- och kompaninivå men sen vill jag börja röra mig mot befattningar där jag tydligare kan arbeta med Försvarsmaktens utveckling.

Några sista ord till någon som funderar på att söka officersprogrammet?

– Gör det! Och ställ in dig på att det kommer bli de mest givande, roliga och utvecklande tre åren i ditt liv. Allt annat löser sig under tiden.

Sidinformation

Publicerad:
2018-02-12
Senast uppdaterad:
2020-12-10
Dela: