Sök

Sök
Linus Steén ombord på skoldivisionens fartyg.

Vår frihet är värd att försvara

Ena veckan gör de stridsövningar på sjön, den andra läser de om svensk försvarspolitik. På officersprogrammet krävs lika delar ledaregenskaper, empati och analysförmåga. Möt officersstudenterna Alexandra Wettervik och Linus Steén.

Den som väljer att bli officer väljer att värna om vårt lands säkerhet, i väpnad strid om det krävs.

Som officer är du chef och utövar makt, därför är ledarskap en betydande del av utbildningen. Du kan behöva fatta beslut som leder till förstörelse men också till att människor dödas eller skadas.

Ledarskap och ansvar

Att vara officer kan också innebära fara för ditt eget liv. Det är med andra ord en tung ansvarsbörda. Förutom att yrket kräver att du har goda ledaregenskaper krävs också förmåga till empati och analytiskt tänkande.

Att antagningsprocessen är lång och innehåller många steg är därför naturligt. Två som lyckats ta sig igenom processen och nu går utbildningen är Alexandra Wettervik och Linus Steén.

– Min väg till officersprogrammet var lite krokig. Efter ett år i värnplikten kände jag att det här är något jag vill fortsätta med. Jag sökte officersprogrammet men bestämde mig sedan för att jag inte var riktigt mogen för att börja än, säger Linus Steén.

Han valde att vänta några år för att bland annat syssla med teater och jobba som sångare. Men så en dag kände han att det var dags.

Varierande utbildning

Vi får följa med Linus ut på ett av Försvarsmaktens fartyg, där en del av den praktiska utbildningen äger rum.

– Känslan när man sitter här i s­t­ole­n är att det är det här jag vill göra. När man sätter den perfekta giren och ser att nästa styrmärke ligger rakt förut och allt gick perfekt, då känns det bra, säger Linus.

Just idag manövrerar han ett fartyg, en annan dag kan se helt annorlunda ut.

– Utbildningen är väldigt ­varierande. Ena veckan kan man sitta och lära sig om svensk neutralitetspolitik på 90-talet. Andra veckan kan man gå över till att navigera ute på havet. Det är svårt att tröttna, säger Linus.

Krigsspel på sjön

Även Alexandra Wettervik uppskattar variationen mellan det praktiska och det teoretiska. Att man först läser om något och sedan faktiskt får testa sina kunskaper.

– Vi som ska till marinen övar till exempel krigsspel fast på sjön, där kan vi tillämpa det som vi lär oss i skolbänken, säger Alexandra.

I ledarskapsutbildningen på officersprogrammet ingår bland annat gruppdynamik och att vara ute och öva ledarskap under praktiska övningar.

– Det som gör ledarskapsdelen intressant för mig är att jag tycker om att se andra människor utvecklas och arbeta tillsammans. Det finns inget som är så behagligt som att jobba i en välfungerande grupp, säger Alexandra.

Stark sammanhållning

Många av dem som läser officersprogrammet bor på skolan, det ger en stark sammanhållning och kamratskap, menar Alexandra.

– På kvällarna kan vi umgås, det finns många sociala evenemang att ägna sig åt, vi är trots allt studenter. Man kan sjunga i kör, vi har ett band och vi har flera olika idrottsgrupper. Det passar mig bra att det finns mycket att välja bland, säger Alexandra.

Om man funderar på att söka officersprogrammet tror Linus att det ­viktigaste är att vara ärlig mot sig själv.

– De antagningsintervjuer man gör syftar till att kolla om du kan ta dig an utbildningen. Det betyder inte att du har allting från början, utan att du kan lära dig.

Han ser fram emot en karriär inom Försvarsmakten.

– Försvarsmaktens arbete är otroligt viktigt och det känns verkligen under officersprogrammet att vi prioriteras. Det som driver mig är det stora perspektivet att vi ska skydda det som är viktigt för oss i Sverige, vår frihet och vårt sätt att leva. Det tycker jag verkligen är värt att försvara.

Puff bild
Ett naturlig steg för karriären
Eric Thellman siktar på att bli chef inom Försvarsmakten. Valet att plugga på officersprogrammet var självklart.

Sidinformation

Publicerad:
2018-02-22
Senast uppdaterad:
2023-11-27
Dela: