Sök

Sök
Porträtt av statsvetarstudenten Per Hamring.

Statsvetarstudenten Per Hamring praktiserar på säkerhetsföretaget Vesper Group.

Per om praktiken på säkerhetsföretaget

Före detta fallskärmsjägaren Per Hamring sökte sig till Försvarshögskolan för att få en bredare kunskap inom försvar och säkerhet. Nu avslutar han sin utbildning i statsvetenskap med praktik på säkerhetsföretaget Vesper Group.

Per Hamring läser sista terminen på kandidatprogrammet i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet. Han har en bakgrund inom Försvarsmakten där han varit fallskärmsjägare.

Under tiden som soldat växte viljan att bredda kunskapen om vad som ingår i Sveriges försvar.

– Man kan säga att mitt intresse för att vara ute i skogen krympte och intresset för att veta varför folk är ute i skogen växte. Som soldat har du ett detaljperspektiv medan man på Försvarshögskolan får ett väldigt brett perspektiv på försvarsområdet, säger Per Hamring.

Att läsa statsvetenskap på just Försvarshögskolan var ett självklart val.

– Det var inriktningen som fällde avgörandet. Det är den enda högskolan som erbjuder den säkerhetspolitiska inriktningen som jag var ute efter. Jag förstod också att det ställdes höga krav för att komma in på utbildningen och jag gillar utmaningar.

Praktiken – ett gyllene tillfälle

Som anställd inom Försvarsmakten har Per fått en inblick i hur det är att arbeta på en myndighet.

När det inför sista terminen blev dags att söka praktik ville han istället få erfarenhet från att arbeta på ett privat företag med fokus på säkerhetsfrågor.

Han sökte och fick plats på Vesper Group som jobbar med cyberskydd, säkerhets- och utredningsarbete och personskydd i farliga riskområden.

– Jag har aldrig någonsin jobbat på ett privat företag så det här kändes som ett gyllene tillfälle att testa. Vesper Group jobbar med underrättelsebaserad säkerhet, vilket täcker in mycket av det som jag är intresserad av, säger Per.

På plats blev han positivt överraskad över den stora bredden av erfarenhet och bakgrunder som rymdes på företaget.

Här arbetar allt från före detta militärer och Säpoanställda till personer med akademisk bakgrund.

– Att vara på praktik är en kombination av arbete och lärande och det här är verkligen en plats där man får möjlighet att ta del av en massa kunskaper och erfarenheter.

Har fått damma av kurslitteratur

Per berättar att arbetsuppgifterna är varierade.

Förutom research kring säkerhetspolitiska frågor har han fått hjälpa till med att implementera ett nytt HR-system, en lite oväntad uppgift som gett honom en förståelse för hur företaget är uppbyggt.

– Jag får mer och mer uppgifter som på ett tydligt sätt knyter an till min utbildning, som att titta på säkerhetsläget i de högriskområden i världen där företaget har säkerhetsrådgivare eller operatörer på plats. Det har inneburit att jag har fått damma av en del kurslitteratur. Det känns som en kanonutbildning att faktiskt få omsätta det vi har lärt oss i praktiken.

Per tror att praktikplatsen kan ge en viktig skjuts in på arbetsmarknaden.

Själv vill han gärna jobba med säkerhetspolitik och analys men samtidigt vill han inte vara allt för långt ifrån den operativa verksamheten.

Om hans första arbete efter studierna blir på en statlig myndighet eller på ett privat företag återstår att se.

– Fördelen med att jobba statligt är att du på ett tydligt sätt bidrar till Sveriges säkerhet. Samtidigt är den privata sektorn minst lika viktig och det verkar vara lite snabbare beslutsvägar och högre tempo på ett privat företag.

— Ibland kan det vara tufft att plugga har jag märkt, då får man inte tappa modet utan fortsätta ändå, säger Per Hamring.

Hur är det att plugga på Försvarshögskolan?

– Det är en mindre högskola vilket gör att det blir personligt. Det är inte bara jag som student som känner igen lärarna, de känner igen mig också. Det märks också att det är en förhållandevis ny högskola, det finns inte traditioner på samma sätt som på KTH eller äldre universitet. Men å andra sidan har vi som studenter förutsättningar att vara med och skapa de traditionerna själva.

Vem rekommenderar du att söka till Försvarshögskolan?

– Alla som har ett intresse för att förstå varför konflikter uppstår och hur de kan hanteras. Du ska vilja veta mer om de underliggande mekanismerna bakom.

Vilka egenskaper är bra att ha om man ska studera på Försvarshögskolan?

– Du måste vara beredd på att vara självständig och planera din egen studietid. Det är mycket självstudier. Ibland kan det vara tufft att plugga har jag märkt, då får man inte tappa modet utan fortsätta ändå. Här kan du lätt hugga tag i en lärare i korridoren och ställa frågor och få lite tips och tricks, det är positivt.

Sidinformation

Publicerad:
2018-03-28
Senast uppdaterad:
2020-12-10
Dela: