Sök

Sök
Ivo Franz Hagström.

Ivo läser statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet

Ivo Franz Hagström kom hem från studentmässan med en hög kataloger och satte sig vid köksbordet. Egentligen var planen att ta ett sabbatsår och sen bli lärare, men så började han bläddra. Idag läser han sista året på kandidatprogrammet i statsvetenskap – och han tänker hitta en helt egen väg framåt där han använder sin utbildning till att skapa tryggare skolor.

Varför valde du att läsa statsvetenskap på just Försvarshögskolan?

– Försvarshögskolan stack ut. Det lät intressant med en tydlig och unik nisch, att det bara är här du får en inriktning mot krishantering och säkerhet. Och jag gillade de praktiska inslagen och möjligheten att plugga utomlands.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag har alltid tänkt att jag antingen vill bli lärare eller plugga statsvetenskap. Nu kan jag se en framtid där jag kombinerar de två saker jag brinner för, och arbetar med säkerhetsfrågor inom skolväsendet i någon form, eller skolfrågor inom säkerhetsväsendet. Jag kommer hitta min väg.

Du lär dig förstå samhället på ett sätt som du aldrig gjort tidigare

Hur var det att börja här?

– Det var nervöst att flytta till Stockholm, som jag aldrig ens varit i tidigare. Men alla kom ju till skolstarten med samma känsla, så det var bara att kasta sig in i det hela. Mitt bästa tips för att komma in i den sociala gemenskapen är att gå på alla evenemang. Våga gå dit, våga prata med folk, våga vara dig själv. Jag hamnade i grupparbete med två personer. Sen blev pluggträffarna till vanliga träffar och idag är de mina bästa vänner.

Vad har överraskat dig mest med Försvarshögskolan?

– Jag trodde nog att det skulle vara mer ensidigt kring försvar, krig och militärt fokus och blev väldigt glad när jag insåg hur mycket som handlar om kritiskt ifrågasättande. Vi diskuterar och problematiserar etablerade sanningar och perspektiv om hur makt, kontext och identitet präglar meningsskapande och relationer. För mig är det superviktigt att man inte bara utgår från färdig kunskap, utan prövar och ifrågasätter den och sätter den i perspektiv.

– Det är en tillgång att ha vissa föreläsningar tillsammans med studenterna på Officersprogrammet, eftersom vi kommer från olika perspektiv.

Makt utövas runtomkring oss hela tiden, i allt vi läser, ser och gör. Och det är så himla intressant att se och förstå.

Hur är stämningen på skolan?

– Väldigt välkomnande. När man berättar att man pluggar på Försvarshögskolan så tror folk att det ska vara en militärisk och strikt stämning, men så är det inte överhuvudtaget.

Vad är den största skillnaden mellan gymnasiet och högskolan?

– Det är väldigt skönt att man bara har en kurs i taget, alltså fokus på ett ämne och ett prov. Svårighetsgraden är såklart lite högre, men du har tid att sätta dig in i ämnet och förstå det. Sen tentar du av det och går vidare till nästa ämne. Och det är skönare än i gymnasiet, där du kan ha flera olika prov samma vecka.

Har du några bra studietips?

– Föreläsningarna är frivilliga, men man lär sig mycket på dem, kan ställa frågor och får svar direkt. Eftersom det är små klasser får man en väldigt bra relation till lärarna. De är tydliga och pedagogiska och ser om man förstår eller inte. De har alltid tid att stanna kvar efter lektionen och förklara lite mer – och så kan de tipsa om annan litteratur. Du kan stoppa dina lärare i korridoren, äta lunch med dem eller träffa dem på studentpuben. De finns alltid där för oss och vill att vi ska lära oss, så använd dem.

Varför känns studierna i statsvetenskap rätt för dig?

– Det här är en utbildning du har med dig hela livet. Du lär dig ifrågasätta, utmana, problematisera och förstå samhället på ett nytt sätt. Man förstår både det generella och det specifika – och säkerhetsaspekten är ju ständigt aktuell. Jag är supernöjd med utbildningen.

– Med det sagt vill jag fortfarande jobba med kvalitetstillsyn och säkerhet inom skolväsendet. Skolan är en plats där drömmar förverkligas eller krossas. Här får det inte finnas någon otrygghet eller svikna löften. Vi måste se till att kvaliteten håller och att eleverna känner sig trygga, och att lärarna är utbildade i säkerhetsfrågor.

Vad lär du dig på utbildningen?

– Om terrorism, krigföring, politisk förvaltning, politisk filosofi … Vi får ett axplock av olika teorier och kunskaper om världen, men det jag verkligen tar med mig är det kritiska perspektivet och postkoloniala tänket om vad makt och kunskap är. Makt utövas runtomkring oss hela tiden, i allt vi läser, ser och gör. Och det är så himla intressant att se och förstå.

Vad har du för tips inför tentor?

– Jag tror det viktigaste är att lära sig balansera vad som är viktigt och mindre viktigt att plugga på. Du ska förstå samband och teori i grunden, men inte sitta och lära dig vartenda ord. Helt enkelt plocka ut det mest väsentliga i kursen.

– Börja i god tid, sitt med kompisar och diskutera. Har ni förstått det på samma sätt? Sen tror jag att det är viktigt att man tar pauser och inte överpluggar. Bestäm en sluttid och ge dig själv ledigt sen. Du behöver låta kunskapen smälta in.

Ska man välja högskolestudier med hjärta eller hjärna?

– Alltid med hjärta. Det måste vara det som är drivkraften. Då kommer man att lyckas med det man tar sig för.

Snabbfakta om Ivo Franz Hagström

Läser: Sista året på kandidatprogrammet i statsvetenskap

Ålder: 21 år

Uppvuxen i: Laholm

På gymnasiet: Natur/sam-programmet

På fritiden: Jag läser böcker, skriver noveller, gymmar med mina vänner eller skippar träningen och tar en öl

Boktips: The Midnight Library av Matt Haig – väcker nya tankar om ånger, livets mening och förväntningar

Poddtips: Det politiska spelet, USA-podden och Raseriet

Musik: R&B, HipHop och en och annan jamaicansk dancehall-låt

Sidinformation

Publicerad:
2022-11-17
Senast uppdaterad:
2022-12-08
Dela: