Sök

Sök
Aida Alvinius undervisar

Lär dig utforska organisationers mörka sidor

Det finns ledarskap. Och så finns det ledarskap under påfrestande förhållanden. Att leda under kris, krig och kaos ställer särskilt höga krav på ledaren. Och utan en fungerande organisation i ryggen kommer man inte långt.

På Försvarshögskolan kan du läsa ledarskap under påfrestande förhållanden som grundkurs, fortsättningskurs och påbyggnadskurs.

Området är tvärveten­skapligt och sträcker sig över ämnen som psykologi, pedagogik, sociologi och arbetsvetenskap.

Här får studenterna bland annat lära sig om ledarskapets förutsättningar och maktstrukturer och undersöka hur genus och kultur påverkar ledarskap.

– Kursen handlar om ledarskap under kris, krig och kaos. Men också om ledarskap under vardagliga påfrestningar och utmanande situationer. Alla organisationer utsätts för påfrestande förhållanden någon gång, säger Aida Alvinius, universitetslektor och docent i ledarskap under påfrestande förhållanden med inriktning sociologi.

Narcissism, anorexi och girighet

Fokus ligger lika mycket på individens som på organisationens förutsättningar. Studenterna får till exempel utforska hur en organisations mörka sidor kan påverka ett ledarskap.

Aida Alvinius brukar prata om organisatorisk narcissism, anorexi och girighet.

Anorexin kan handla om hur nedbantning av organisationer påverkar ledarskapet så att ledaren hela tiden behöver effektivisera och göra mer för mindre resurser.

Girighet kan handla om att organisationen kräver väldigt mycket av sina medarbetare, vilket ökar stresstrycket.

Narcissistiska organisatorer ser sig istället som störst, bäst och vackrast, vilket gör att de agerar utan att ­tänka på omgivningen.

Aida menar att en välfungerande organisation, som fått bukt med de där narcissistiska, anorektiska eller giriga dragen, ökar förutsättningarna för ett bra ledarskap.

– Du kan vara en jättebra ledare men i en dysfunktionell organisation blir du bara en visselblåsare. Det gäller att skapa ett bra samspel mellan individ och organisation.

Tolerans och ödmjukhet

Inte minst är det viktigt att ­samspelet fungerar i en krissituation.

Under en kris råder ofta både brist på tid och information. Det gör att ledaren inte sällan tvingas fatta snabba beslut på dåligt underlag.

Risken finns att du i efterhand blir anklagad för att ha ­fattat fel beslut, menar Aida. Men hur gör man då för att bli en stabil ledare när omgivningen skakar?

– Jag tror på ett ledarskap där du är förebild, visar omtanke och inspirerar dina medarbetare. Det är också viktigt att du har tolerans för misstag och att du är ödmjuk. Du ska kunna ge cred till dina medarbetare och inte ta åt dig äran själv.

Ledarskap under påfrestande förhållanden lockar studenter med olika bakgrund.

Det kan vara studenter som ännu inte varit ute på ­arbetsmarknaden, personer som jobbat flera år inom räddningstjänsten eller chefer på privata företag.

– Av studenterna krävs grundläggande behörighet och ett intresse för de här frågorna. Det är bra att vara öppen och att kunna reflektera kritiskt. Man ska kunna vrida och vända på hur ledarskap ser ut.

Jobbet – en hobby

Aida Alvinius kom till Sverige som flykting från Bosnien. Hennes vilja att ta reda på varför människor startar krig ledde henne in på ledarskap under påfrestande förhållanden.

Och även om det stundtals handlar om tunga ämnen älskar hon sitt jobb.

– Jag har jobbat på Försvarshögskolan i 13 år och har inte haft en enda dålig dag på jobbet, kanske någon enstaka timme. Jag känner alltid ”yes, det är måndag, jag får gå till jobbet!”. För mig är det här nästan lika mycket en hobby som ett jobb.

Vilket är det absolut bästa med jobbet?

– Att se mina studenter se ut som frågetecken första dagen på kursen och sedan se dem lämna kursen som utropstecken.

 

Puff bild
Ledarskap och ledning
Ledarskap handlar om att påverka och inspirera andra till att prestera och nå uppsatta mål. Bra ledarskap är en konst och det finns många teorier och ...
Puff bild
Ledarskap under stress och press
Kriser, konflikter och ledarskap är tre ämnen som ligger högt på studenten Jakob Willemos intresselista.

Sidinformation

Publicerad:
2017-12-27
Senast uppdaterad:
2022-05-19
Dela: