Sök

Sök
  • Start
  • Att samordna resurser och göra det mesta av dem
Insatsledning

Att samordna resurser och göra det mesta av dem

När han var chef insåg han att vilken fråga det än handlade om måste du som ledare vara väldigt duktig på att just leda. Så att jobbet verkligen görs och medarbetare förstår varför. Med kursen i ledarskap och ledning har Daniel Carlsson fått verktygen han behöver.

– Nu har jag fått en systematik i mitt ledarskap, säger Daniel Carlsson som arbetar som säkerhetskoordinator på FMV, Försvarets materielverk.

Han gillar system. Att ta sig an ledarskapsfrågorna och bryta ner dem så att det blir verklighet av det. Det handlar om vilka faktiska saker som behöver skapas i form av kommunikationssystem, eventuella handböcker eller annat som gör det möjligt att leda och styra en verksamhet.

– På mitt jobb är det viktigt att människor säger till när det händer något på arbetet. Saker som kan påverka säkerheten och andra avdelningar. Hur ska jag göra för att de ska förstå att det är viktigt och hur kan jag systematisera så att det går enkelt att göra, sådant har jag lärt mig på kursen, säger Daniel Carlsson.

Leder säkerhetsarbetet

Som säkerhetskoordinator leder och stödjer Daniel Carlsson frågor som på olika sätt har med säkerhet att göra. Han leder säkerhetsarbetet, det vill säga ser till att FMV lever upp till de krav som ställs på myndigheten, ytterst genom säkerhetsskyddslagstiftningen som ska skydda det som berör rikets säkerhet.

– Genom att ta mig an problemen på det här systematiska sättet som kursen lärt mig får jag ut mer effekt av säkerhetsarbetet. Ledningsvetenskap syftar till att du ska inrikta och samordna de resurser du har och göra det mesta av dem, säger Daniel Carlsson.

På FMV får han vara med och utveckla den senaste teknologin.

– Det är häftigt när vi provar grejerna, säger han.

Daniel Carlsson har en bakgrund inom Försvarsmakten och vet vad som behövs och efterfrågas. Han har själv använt materiel som FMV levererat.

– Det känns bra att ha erfarenhet från användarsidan. Soldatens förmåga att kunna göra sitt jobb och inte skada sig är oerhört viktig. Det förutsätter allt från funktionella underkläder till vapen och flygplan. Det är skönt att veta att jag jobbar för att göra vardagen bättre för dem, säger Daniel Carlsson om varför jobbet på FMV kändes rätt för honom.

Dela:
Publicerad 2019-02-21 Uppdaterad 2022-10-24