Sök

Praktik på Försvarshögskolan

Vill du veta hur det är att forska inom området försvar, krishantering och säkerhet? En praktikperiod är ett värdefullt tillfälle för dig som studerar att skaffa erfarenhet från arbetslivet och knyta viktiga kontakter.

Försvarshögskolan har en unik kompetens inom krishantering, politik och säkerhet. Praktiken genomförs på Institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap. Praktik hos oss ger dig insikter i arbetet vid en högskola, med fokus på forskning. Praktikanter kommer att få arbetsuppgifter motsvarande en forskningsassistent, med ett nära samarbete med professorer och experter. Uppgifter relaterade till utbildning eller administration, till exempel att anordna ett seminarium eller event, kan förekomma.

Det kommer även ges möjligheter att delta på forskningsseminarium och andra evenemang på Försvarshögskolan, vilket ger utmärkta chanser till att knyta kontakter och bygga ditt nätverk.

Praktik vårterminen 2020

Försvarshögskolan erbjuder följande praktikplatser vårterminen 2020. Sista ansökningsdag för alla tjänster är 1 november. Läs hur du ansöker längre ner på sidan.

Praktikanten kommer att hjälpa till i några olika forsknings- och utbildningsprojekt på avdelningen som fokuserar på internationell och nationell rätt i förhållande till totalförsvar och militära operationer. En bakgrund inom juridik, gärna med inriktning och särskilt intresse av folkrätt och/eller statsrätt/konstitutionell rätt är lämplig.

Kontakt

Praktikanten kommer hjälpa till i ett projekt som ställer frågan hur internationella aktörer kan hantera sin osäkerhet utan att därmed skapa osäkerhet för andra. En bakgrund inom statsvetenskap, freds- och konfliktstudier eller internationella relationer är lämplig.

Kontakt

Praktikanten ska i första hand arbeta inom projektet Transatlantisk säkerhets- och försvarspolitik. Uppgifterna kan vara att insamla och bearbeta material men även att tillhandahålla underlag och skrivuppgifter.

Praktikanten kommer att stödja Enheten för analys i externa uppdrag gentemot uppdragsgivare, men även få delansvar för ett internt uppdrag inom enheten. Bakgrund (ämnesmässig) spelar mindre roll, men vi ser gärna att du har ett brinnande intresse för frågor som rör samhällets krisberedskap och totalförsvar.

Vem kan söka?

Du ska vara studerande på grund- eller avancerad nivå och vara antagen på en högskolepoänggivande utbildning vid ett svenskt eller utländskt lärosäte. Förutsättningen är att din praktikperiod är poänggrundande, studiemedelsberättigande och att du är försäkrad genom ditt universitet eller din högskola. Praktiken är placerad i centrala Stockholm, med undantag av ämnet ledarskap som är placerat både i Karlstad eller Stockholm.

Tänk på att att praktiken inte är en anställning och att ingen ersättning ges.

Vår policy är att inte ta emot studenter antagna vid Försvarshögskolans utbildningar.

Hur söker du praktik?

Du söker praktikplats genom att skicka e-post till praktikISSL@fhs.se. Ange i din ansökan vilken tjänst det gäller. Din ansökan ska bestå av ett personligt brev, ditt CV och ett arbetsprov (till exempal uppsats eller PM)

  • Ansökan inför praktik på höstterminen ska skickas senast 30 april.
  • Ansökan inför praktik på vårterminen ska skickas senast 1 november.

Efter sista ansökningsdatum behandlar vi din ansökan och lämnar besked om du blir erbjuden praktikplats eller inte. 

Puff bild
Rickard Blomstrand - analytiker på Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet
Praktiken blev vägen in på arbetsmarknaden.
Puff bild
Stamatia Boskou - Urban Response Outreach Coordinator
“I gained important knowledge, experience and skills that I have used in all my jobs”
Puff bild
Özer Özkan - Master's student at Stockholm University
"The work and research environment at SEDU is very inclusive and you get to practice your academic skills."

Jeanette Widman

Administrativ chef, Avdelningschef

Jeanette.Widman@fhs.se +46 8-55342723
Dela:
Hade du nytta av den här informationen?

Tack för din feedback!

Något gick fel, försök igen senare.