Sök

Sök

Praktik på Försvarshögskolan

Vill du veta hur det är att forska inom området försvar, krishantering och säkerhet? En praktikperiod är ett värdefullt tillfälle för dig som studerar att skaffa erfarenhet från arbetslivet och knyta viktiga kontakter.

Försvarshögskolan har en unik kompetens inom krishantering, politik och säkerhet. Praktik hos oss ger dig insikter i arbetet vid en högskola, med fokus på forskning. Praktikanter kommer att få arbetsuppgifter motsvarande en forskningsassistent, med ett nära samarbete med professorer och experter. Uppgifter relaterade till utbildning eller administration, till exempel att anordna ett seminarium eller event, kan förekomma.

Det kommer även ges möjligheter att delta på forskningsseminarium och andra evenemang på Försvarshögskolan, vilket ger utmärkta chanser till att knyta kontakter och bygga ditt nätverk.

Praktikplatser att söka

Statsvetenskapliga institutionen vid Försvarshögskolans söker en praktikant under höstterminen 2024. Du ska vara statsvetare eller motsvarande med intresse för statens styrning, offentlig förvaltning, samhällets försvar, säkerhet och krisberedskap.

Arbetsuppgifterna sträcker sig från forskningsassistentuppgifter som t.ex. transkribering av intervjuer till mer avancerat arbete som datainsamling samt grundläggande sortering, bearbetning och analys av empiriskt material. Arbetet genomförs i tre forskningsprojekt: ett med fokus på statens samverkan med försvarsindustrin, ett med fokus på hur medborgare med funktionsvariationer kan engageras i krisberedskapen samt ett om militarisering av krisberedskap. Du kommer att vid sidan av att lära dig om forskningsprocesser, även att få insyn i hur högre undervisning planeras och genomförs. Svenskt medborgarskap är ett krav för denna praktikplats.

Skicka ditt CV, personligt brev samt arbetsprov i form av t.ex. en uppsats till lektor och docent edward.deverell@fhs.se

Ansökan ska vara inne senast den 15 maj.

Vem kan söka praktik?

Du ska vara studerande på grund- eller avancerad nivå och vara antagen på en högskolepoänggivande utbildning vid ett svenskt eller utländskt lärosäte. Förutsättningen är att din praktikperiod är poänggrundande, studiemedelsberättigande och att du är försäkrad genom ditt universitet eller din högskola.

Tänk på att att praktiken inte är en anställning och att ingen ersättning ges. Vår policy är att inte ta emot studenter antagna vid Försvarshögskolans utbildningar.

  • Ansökan inför praktik på höstterminen ska skickas senast 14 april.
  • Ansökan inför praktik på vårterminen ska skickas senast 7 november.

Efter sista ansökningsdatum behandlar vi din ansökan och lämnar besked om du blir erbjuden praktikplats eller inte. 

Rickard Blomstrand - analytiker

Praktiken blev vägen in på arbetsmarknaden för Rickard. Idag har han en eftertraktad roll som analytiker vid Försvarshögskolans Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet.

Stamatia Boskou - Coordinator

Stamatia Boskou talks about her internship at the Swedish Defence University, that provided her with valuable new experiences and opportunities.

Özer Öskan - Master´s student

Özer is a Master's student at Stockholm University. He recently finished his internship at SEDU and there is a chance he and his supervisor, Associate Professor Arita Holmberg, will be publi...

Dela: