Sök

Sök
skissbild-start

Plugga för en säker framtid

Så här är det att plugga på Försvarshögskolan

Möt några av våra studenter

Den 24 mars 2022 hade vi digitalt öppet hus. Under en livesändning berättade några av våra studenter om sina upplevelser av Försvarshögskolan och om program som de studerar hos oss. I webinaret nedan kan du titta på inspelningen i efterhand. Studentkårens ordförande Rasmus Lindstedt modererar.

Webinar: Digitalt öppet hus (Tid 48:01 min)

Här får du möta Klara som har läst militärhistoria och som nu jobbar med cybersäkerhet, Emma som läser statsvetenskap och är engagerad i studentkåren samt Linette som läser sista året på Officersprogrammet.

Upptäck Försvarshögskolan

Funderar du på att söka till en utbildning på Försvarshögskolan? På den här sidan hittar du länkar till våra program och kurser som startar höstterminen 2022 och som du kan anmäla dig till 15 mars-19 april. Du kan också läsa mer om Officersprogrammet som har en annan anmälningsperiod och särskilda förkunskapskrav, bland annat värnplikt.

Här har vi också samlat intervjuer och filmer med våra studenter, du kan läsa om vad en utbildning på Försvarshögskolan kan leda till för jobb och ta en titt in på lärosätet via vår digitala rundvandring.

Film: Plugga för en säker framtid (Tid 3:58 min)

Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige där civila och militära perspektiv på försvar, krishantering och säkerhet möts. Här ska du plugga om du vill jobba med morgondagens kriser och konflikter.

Vad tycker studenterna om Försvarshögskolan?

Jag övervägde Uppsala, Linköping och Stockholm. Men Försvarshögskolan hade nischen mot krishantering och säkerhet, och den lockade mig väldigt.

Rasmus, statsvetenskap Läs 
intervjun med Rasmus

Fokus är ju inte på årtal och gamla kungar i en sadel. De kurser som fångat mig mest handlar om underrättelsemetoder och säkerhetspolitiska strategier.

Stina, militärhistoria 
Läs intervjun med Stina

Är du intresserad av samhällsutmaningar och nyfiken på mänsklig psykologi och hur vi agerar i kriser – då är det här helt rätt program.

Siri, ledarskap och ledning Läs intervjun 
med Siri

Min drömkarriär är inom en akademisk bana, och då behöver jag mastern. Att mastern kom till är lite som att himlen öppnat sig. Jag känner att jag haft extremt flyt.

Henrik, masterprogrammet i Krig, kultur och samhälle 
Läs intervjun med Henrik

Titta på filmer om våra program

Läs om våra program och kurser

Statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet – kandidatprogram

Statsvetenskap handlar om politik, makt och demokrati. Vår profil fokuserar på krishantering och säkerhetspolitik.

Militärhistoria – kandidatprogram

För att förstå dagens kriser, konflikter och krig krävs ett historiskt perspektiv. Studier i militärhistoria gör dig därför väl insatt i bakgrunden till dagens säkerhetspolitiska karta.

Studenter Officersprogrammet

Officersprogrammet

Officersprogrammet är en treårig högskoleutbildning som leder till en officersexamen. Programmet blandar teori med övningar i fält, fysisk träning och chefsträning.

Ledarskap och ledning för försvar, krishantering och säkerhet – masterprogram

Det här programmet ger dig teoretisk och praktisk kunskap om hur insatser leds vid omfattande kriser och svåra samhällspåfrestningar.

Krig, kultur och samhälle ­- masterprogram

Masterprogrammet i militärhistoria handlar om relationen mellan krig, kultur och samhälle ur ett internationellt och ett historiskt helhetsperspektiv.

Fristående kurser

Försvarshögskolan erbjuder fristående kurser både på grundnivå och avancerad nivå inom flera ämnesområden.

Vart leder studierna?

Med en examen från Försvarshögskolan får du tillgång till en bred arbetsmarknad. Här kan du läsa om vad några av våra tidigare studenter gör idag.

Jag har expertis inom historiska händelser, krig och faktiska konflikter i världen. Vi behöver kunna se tillbaka på dåtiden för att förstå framtiden.

— Sara, jobbar på Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Har studerat militärhistoria. Läs intervjun med Sara.

Porträtt av alumnen Linn.

Välj utbildning utifrån dina intressen. Det banar väg för ett spännande yrkesliv där du får jobba med det du brinner för.

— Herman, jobbar på MSB, myndigheten för samhällets bredskap. Har studerat statsvetenskap. Läs intervjun med Herman.

Porträtt på alumnen Vendela.

Konflikter på marken förs även i cyberrymden. Man attackerar nätverk och gör skada, eller försöker ta sig in för att begå spionage.

— Simon, jobbar på Ericsson. Har studerat statsvetenskap. Läs intervjun med Simon.

Digital rundvandring