Sök

Sök
skissbild-start

Plugga för en säker framtid

Så här är det att plugga på Försvarshögskolan

Här hittar du våra program och kurser som startar höstterminen 2023 och som du kan anmäla dig till 15 mars - 17 april. Du kan också läsa mer om Officersprogrammet som har en annan anmälningsperiod och särskilda förkunskapskrav, bland annat värnplikt.

Inspireras av våra studenter och alumner

Nedan hittar du också intervjuer och filmer med våra studenter och alumner så att du kan få en bild av vilka jobb som en utbildning hos oss kan leda till.

Film: Plugga för en säker framtid

Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige där civila och militära perspektiv på försvar, krishantering och säkerhet möts. Här ska du plugga om du vill jobba med morgondagens kriser och konflikter.

Vad tycker studenterna om Försvarshögskolan?

Jag övervägde Uppsala, Linköping och Stockholm. Men Försvarshögskolan hade nischen mot krishantering och säkerhet, och den lockade mig väldigt.

Rasmus, statsvetenskap 
Intervjun med Rasmus

– Historia är bara en liten del av programmet. Efter att ha inlett med tungt bepansrade fotsoldater i antikens Grekland kom vi snabbt in på försvar, taktik, den operativa och strategiska nivån, Ryssland och Östersjöområdet,

Sudeshna, militärhistoria 
Intervjun med Sudeshna

– Något som sticker ut är table-top-övningar, alltså scenarioövningar, där vi hela tiden får ny information som vi ska förhålla oss till. Det är en viktig del om man vill jobba med krisledning.

Daniella, ledarskap och ledning Intervjun 
med Daniella

Min drömkarriär är inom en akademisk bana, och då behöver jag mastern. Att mastern kom till är lite som att himlen öppnat sig. Jag känner att jag haft extremt flyt.

Henrik, masterprogrammet i Krig, kultur och samhälle 
Intervjun med Henrik

Titta på filmer om våra program

Våra program och kurser

Statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet – kandidatprogram

Statsvetenskap handlar om politik, makt och demokrati. Vår profil fokuserar på krishantering och säkerhetspolitik.

Krig, kultur och samhälle – kandidatprogram

För att förstå dagens kriser, konflikter och krig krävs ett historiskt perspektiv. Studier i militärhistoria gör dig därför väl insatt i bakgrunden till dagens säkerhetspolitiska karta.

Studenter Officersprogrammet

Officersprogrammet

Officersprogrammet är en treårig högskoleutbildning som leder till en officersexamen. Programmet blandar teori med övningar i fält, fysisk träning och chefsträning.

Ledarskap och ledning för försvar, krishantering och säkerhet – masterprogram

Det här programmet ger dig teoretisk och praktisk kunskap om hur insatser leds vid omfattande kriser och svåra samhällspåfrestningar.

Krig, kultur och samhälle ­- masterprogram

Masterprogrammet i militärhistoria handlar om relationen mellan krig, kultur och samhälle ur ett internationellt och ett historiskt helhetsperspektiv.

Fristående kurser

Försvarshögskolan erbjuder fristående kurser både på grundnivå och avancerad nivå inom flera ämnen.

Internationella master- och magisterprogram

Kapitolium.

Politik, säkerhet och kris

Politik, säkerhet och kris är ett statsvetenskapligt masterprogram som ger dig en skräddarsydd statsvetenskaplig kompetens inom frågor som rör säkerhetspolitik, kris och krishantering.

Schackpjäser på schackspel.

Krig och försvar

Det här masterprogrammet är en, för Sverige, unik tvåårig utbildning i krigsvetenskap som ger dig en avancerad, bred och djup förståelse för frågor som rör krig, säkerhet och försvar.

Drönare i luften.

Innovation, försvar och säkerhet

Masterprogrammet Innovation, försvar och säkerhet ger dig en förståelse för system med förmåga att bidra till – eller påverka – ett samhälles försvar och säkerhet.

FN:s logotyp.

Internationell operativ juridik

Magisterprogram för dig som vill fördjupa dig i den särskilda internationella rätt som reglerar väpnade styrkors och andra aktörers handlingar i väpnad konflikt och kriser.

Vart leder studierna?

Med en examen från Försvarshögskolan får du tillgång till en bred arbetsmarknad. Här kan du läsa om vad några av våra tidigare studenter gör idag.

Jag har expertis inom historiska händelser, krig och faktiska konflikter i världen. Vi behöver kunna se tillbaka på dåtiden för att förstå framtiden.

— Sara, jobbar på Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Har studerat militärhistoria. Läs intervjun med Sara.

Porträtt av alumnen Linn.

Välj utbildning utifrån dina intressen. Det banar väg för ett spännande yrkesliv där du får jobba med det du brinner för.

— Herman, jobbar på MSB, myndigheten för samhällets beredskap. Har studerat statsvetenskap. Läs intervjun med Herman.

Porträtt på alumnen Vendela.

Konflikter på marken förs även i cyberrymden. Man attackerar nätverk och gör skada, eller försöker ta sig in för att begå spionage.

— Simon, jobbar på Ericsson. Har studerat statsvetenskap. Läs intervjun med Simon.

Digital rundvandring