Studera för en säkrare framtid
Det här kan du plugga på Försvarshögskolan
Här hittar du våra program och kurser som startar höstterminen 2025 och som du kan anmäla dig till 17 mars–15 april.
Upptäck Försvarshögskolan
Försvarshögskolan är platsen för dig som vill göra mer än att bara förstå världen. Här möts civila och militära perspektiv på försvar, krishantering och säkerhet. Hos oss får du kunskaper för att jobba med morgondagens kriser och konflikter och göra världen säkrare för oss alla.
Program på grundnivå, sökbara 17 mars–15 april
Statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet - kandidatprogram
Programmet ger dig kunskap om teorier och begrepp som fördjupar din förståelse för krig, kris och konflikt samt demokrati och rättvisa.
Krig, kultur och samhälle - kandidatprogram
Bakgrunden till konflikter och skeenden i dagens samhälle finns i militärhistorien. Den förståelsen är viktig för dig som vill jobba med försvarsfrågor och säkerhetspolitik.
Program på avancerad nivå, sökbara 17 mars–15 april
Ledarskap och ledning för försvar, krishantering och säkerhet - masterprogram
Programmet ger dig en bred kunskap om hur organisationer och insatser leds vid omfattande kriser och svåra samhällspåfrestningar.
Krig, kultur och samhälle - masterprogram
Programmet handlar om relationen mellan krig, kultur och samhälle ur ett internationellt och historiskt perspektiv. Utbildningen är forskningsförberedande men ger också unik spetskompetens.
Fristående kurser, bygg din examen
Hitta din fristående kurs
Fristående kurser är ett bra studiealternativ om man vill prova på att läsa på högskola eller är yrkesverksam och söker kortare kompetensutveckling. Här kan du söka fram fristående kurser.
Bygg en unik kandidatexamen
Här kan du bygga din egen examen på grundnivå i ämnena folkrätt, ledarskap och ledning, militärhistoria eller statsvetenskap inriktning krishantering och säkerhet.
Möt våra studenter
Jag övervägde Uppsala, Linköping och Stockholm. Men Försvarshögskolan hade nischen mot krishantering och säkerhet, och den lockade mig väldigt.
— Rasmus, statsvetenskap
Intervjun med Rasmus
Historia är bara en liten del av programmet. Efter att ha inlett med tungt bepansrade fotsoldater i antikens Grekland kom vi snabbt in på försvar, taktik, den operativa och strategiska nivån, Ryssland och Östersjöområdet,
— Sudeshna, militärhistoria
Intervjun med Sudeshna
Något som sticker ut är table-top-övningar, alltså scenarioövningar, där vi hela tiden får ny information som vi ska förhålla oss till. Det är en viktig del om man vill jobba med krisledning.
— Daniella, ledarskap och ledning Intervjun
med Daniella
Utbildningen har gett mig en stor kunskapsbas om andra länder. Flertalet som jag jobbar med är ingenjörer och jurister. Men samtidigt behövs en roll som den jag har för att sköta kontakterna utåt.
— Markus, kandidat- och masterprogrammet i Krig, kultur och samhälle
Intervjun med Markus
Titta på filmer om våra program
Möt våra alumner
Jag har expertis inom historiska händelser, krig och faktiska konflikter i världen. Vi behöver kunna se tillbaka på dåtiden för att förstå framtiden.
— Sara, jobbar på Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Har studerat militärhistoria. Läs intervjun med Sara.
Välj utbildning utifrån dina intressen. Det banar väg för ett spännande yrkesliv där du får jobba med det du brinner för.
— Herman, jobbar på MSB, myndigheten för samhällets beredskap. Har studerat statsvetenskap. Läs intervjun med Herman.
Konflikter på marken förs även i cyberrymden. Man attackerar nätverk och gör skada, eller försöker ta sig in för att begå spionage.
— Simon, jobbar på Ericsson. Har studerat statsvetenskap. Läs intervjun med Simon.