Sök
skissbild-start

Välkommen till oss!

Digitalt öppet hus på Försvarshögskolan

Våra program och kurser

Statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet – kandidatprogram

Statsvetenskap handlar om politik, makt och demokrati. Vår profil fokuserar på krishantering och säkerhetspolitik.

Militärhistoria – kandidatprogram

För att förstå dagens kriser, konflikter och krig krävs ett historiskt perspektiv. Studier i militärhistoria gör dig därför väl insatt i bakgrunden till dagens säkerhetspolitiska karta.

Officersprogrammet

Officersprogrammet är en treårig högskoleutbildning som leder till en officersexamen. Programmet blandar teori med övningar i fält, fysisk träning och chefsträning.

Politik, säkerhet och krig – masterprogram

Masterprogrammet i politik, säkerhet och krig är en tvåårig utbildning som ger dig en avancerad förståelse för frågor som rör säkerhetspolitik, krishantering, krig och krigföring.

Krig, kultur och samhälle ­- masterprogram

Masterprogrammet i militärhistoria handlar om relationen mellan krig, kultur och samhälle ur ett internationellt och ett historiskt helhetsperspektiv.

Utveckling av system för försvar och säkerhet — masterprogram

Det här är ett tvärvetenskapligt, internationellt masterprogram i skärningen mellan samhällsvetenskap och ingenjörsvetenskap.

Ledarskap och ledning för försvar, krishantering och säkerhet – masterprogram

Det här programmet ger dig teoretisk och praktisk kunskap om hur insatser leds vid omfattande kriser och svåra samhällspåfrestningar.

Fristående kurser

Försvarshögskolan erbjuder fristående kurser både på grundnivå och avancerad nivå inom flera ämnesområden.

Upptäck Försvarshögskolan

För en säker framtid

Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige där civila och militära perspektiv på försvar, krishantering och säkerhet möts. Här ska du plugga om du vill jobba med morgondagens kriser och konflikter.

Vad är det bästa med Försvarshögskolan?

Det bästa är att det är en väldigt liten högskola. Man försvinner inte i mängden här. Du kommer att lära känna alla du pluggar med.

Lorenzo, statsvetenskap

Alla har samma intresse för säkerhet och krig, men med olika infallsvinklar och perspektiv, vilket gör att det blir ett levande samtal.

Ella, militärhistoria

Att det är en så fräsch skola. Jag trodde det skulle vara ett slitet lärosäte men allt är nytt här, framförallt lokalerna och tekniken.

Andreas, statsvetenskap

Kvaliteten på utbildningen och att det finns möjlighet att lyssna på externa föreläsare. Jag gillar också att det är ett litet lärosäte med små klasser.

Sara, militärhistoria

Digital rundvandring

Upptäck Försvarshögskolans campus

Vart leder studierna?

Med en examen från Försvarshögskolan får du tillgång till en bred arbetsmarknad. Här är några av våra tidigare studenter och vad de gör idag.

Vart leder studierna?

Med en examen från Försvarshögskolan får du tillgång till en bred arbetsmarknad. Här är några av våra tidigare studenter och vad de gör idag.

Källkritik är oftast svårare än man tror och även källor som är rent osanna kan vara av betydelse.

— Martin, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut och tidigare student i militärhistoria. Läs intervjun med Martin.

Porträtt av alumnen Linn.

Eftersom många av oss alumner mer eller mindre jobbar inom samma bransch kan vi utbyta erfarenheter, kunskap och kontakter med varandra.

— Linn, analytiker på Nordic center for gender in military operations och tidigare student i statsvetenskap. Läs intervjun med Linn.

Porträtt på alumnen Vendela.

Nu får jag jobba med det som vi övade på under utbildningen.

— Vendela, säkerhetssamordnare på Botkyrka kommun och tidigare student i statsvetenskap. Läs intervjun med Vendela.