Sök

Anmälan och antagning

OBS! På grund av covid-19 sker antagningsprövning för tillfället inte hos Rekryteringsmyndigheten. Du som ansökt och ska prövas ska ha fått mejl med instruktioner men du kan också läsa mer längre ner på denna sida. 

Anmälan till Officersprogrammet vid Försvarshögskolan är öppen december-januari varje år. Då kan du som genomför eller har genomfört grundutbildning med värnplikt, eller motsvarande, anmäla dig.

Så här anmäler du dig

  1. Anmäl dig på antagning.se 2 december–31 januari.
  2. Bifoga anmälan med något av följande som styrker din militära bakgrund:
  3. Ange om du tänker komplettera din anmälan med resultat från pågående studier. Sista möjlighet för komplettering är 21 maj 2020.

Skaffa referenser

En del i behörigheten till programmet är du blir godkänd i de tester och intervjuer som görs på Rekryteringsmyndigheten. En av intervjuerna är en professionsintervju som syftar till att ta reda på mer om dig som person.

Ta därför med dig följande till Rekryteringsmyndigheten:

  • Kontaktuppgifter till minst två referenser. En av dessa bör vara en nuvarande eller tidigare chef i Försvarsmakten. Observera att du som nu genomför din grundutbildning med värnplikt inte behöver lämna referenser.
  • Du kan också ta med dig intyg som kan vara meriterande för dig, både civila och militära. Detta gäller även för dig som nu gör din grundutbildning med värnplikt.

Vad händer efter anmälan?

Med anledning av covid-19 har Rekryteringsmyndigheten stängt prövningen till Officersprogrammet som startar höstterminen 2020. Försvarshögskolan, Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten har nu tagit fram en alternativ lösning för prövningen.

De tester och intervjuer som sökande till programmet behöver göra genomförs nu på följande sätt:

  • Intervjuer görs via videosamtal
  • Rekryteringsmyndighetens inskrivningsprov ersätts med Försvarsmaktens militära högskoleprov (MHS-provet) som är ett digitalt begåvningstest i likhet med inskrivningsprovet.
  • Giltighetstiden för godkända resultat på fysiska och medicinska tester samt inskrivningsprovet vid Rekryteringsmyndigheten förlängs till 60 månader.
  • Antagningen till programmet, det vill säga då antagningsbesked sänds ut, har senarelagts till vecka 25.

Samtliga sökande till programmet som kvalificerat sig för intervjuer och tester har fått mer detaljerad information om den nya prövningsprocessen via e-post.

Frågor besvaras av Forsknings-, utbildnings- och studentavdelningen vid Försvarshögskolan. Kontakt: antagning@fhs.se.

Juni 2020, antagningsbesked

Du får ditt antagningsbesked på antagning.se under vecka 25. I antagningsbeskedet ser du om du är antagen, reservplacerad eller struken. Observera att du måste tacka ja till din plats senast den 29 juni för att behålla den.

10 augusti 2020, preparandutbildning startar

Försvarsmaktens preparandutbildning startar på Karlberg.

24 augusti 2020, programmet startar

Högskolestudierna startar.

Puff bild
Behörighet för Officersprogrammet
Som officer kommer du värna om vårt lands säkerhet. Du har fått ett förtroende av det svenska folket och kan behöva fatta beslut i krig. Få yrken inne...
Puff bild
Tester för behörighet
Under antagningsprocessen kommer du få göra tester och intervjuer för att visa att du passar för utbildningen till officer. De genomförs vid Rekryteri...
Puff bild
Officersprogrammets upplägg
Som officersstudent blandar du teori och akademiska studier med praktik och verksamhet inom Försvarsmakten. Ämnen du läser är till exempel ledarskap, ...
Dela:
Hade du nytta av den här informationen?

Tack för din feedback!

Något gick fel, försök igen senare.