Sök

Behörighet för Officersprogrammet

Som officer kommer du värna om vårt lands säkerhet. Du har fått ett förtroende av det svenska folket och kan behöva fatta beslut i krig. Få yrken innebär en så tung ansvarsbörda. Detta kräver att du har rätt personliga egenskaper, så som att du är ansvarstagande, empatisk och har goda ledaregenskaper.

En officer behöver rätt personliga egenskaper

För att vara säker på att de som börjar på Officersprogrammet kommer klara av utbildningen och yrket skiljer sig behörighet och antagningsprocess från övriga utbildningar på Försvarshögskolan. Antagningsprocessen innehåller till exempel flera tester, både fysiska och psykiska, som du måste klara för att komma in.

Behörighet:

 • Grundläggande högskolebehörighet.
  • Särskild behörighet för krigsvetenskaplig och nautisk inriktning
   • Matematik B och Samhälle A, alternativt Matematik 2a, Matematik 2b eller Matematik 2c och Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1+1a2.
  • Särskild behörighet för militärteknisk inriktning
   • Matematik C, Samhälle A och Fysik B, alternativt Fysik 2, Matematik 3b eller Matematik 3c, Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1+1a2.
 • Militär grundutbildning med godkänt resultat. Du kan söka officersprogrammet medan du går militär grundutbildning, men du måste ha genomfört den innan du påbörjar programmet.
 • Att du klarar de tester som krävs och som görs av Rekryteringsmyndigheten.
 • Att du blir godkänd i säkerhetsprövningen.
 • Svenskt medborgarskap.

Vad innebär militär grundutbildning?

För att anses ha militär grundutbildning måste du ha genomfört något av följande alternativ:

 • Militär grundutbildning (minst nio månader från och med 2016) med godkänt resultat och lägst betyg JA-2-2.
 • Grundläggande militär utbildning (tre månader) med godkänt resultat samt förberedande officerskurs (tre månader) med godkänt resultat.
 • Grundläggande militär utbildning med godkänt resultat samt kontinuerligt anställd minst nio månader som soldat, sjöman eller gruppbefäl i Försvarsmakten.
 • Militär grundutbildning (värnplikt till och med 2010) med godkänt resultat och lägst betyg JA-5-5 alternativt X-5-5 alternativt 10-5-5.

Vad innebär en säkerhetsprövning?

Eftersom du som officer kommer ta del av säkerhetsklassad information och hantera vapen och ammunition, måste du som blir antagen genomgå en säkerhetsprövning hos Säpo innan utbildningen. Säkerhetsprövningen innebär att Säpo tar ut uppgifter om dig från flera olika register, till exempel belastningsregistret, misstankeregistret och Säporegistret.

Du kommer också genomgå en säkerhetsprövningsintervju hos Rekryteringsmyndigheten. Du kommer få svara på frågor om till exempel din ekonomi, ditt umgänge och eventuella intressekonflikter. Syftet med intervjun är dels att se om du passar inom Försvarsmakten, dels skapa en medvetenhet hos dig om vad i ditt liv som kan utgöra en risk och göra dig sårbar för till exempel utpressning eller hot.

Saknar du militär grundutbildning?

Information om militär grundutbildning och hur du ansöker hittar du på Försvarsmaktens webbplats.

Puff bild
Tester för behörighet
Under antagningsprocessen kommer du få göra tester och intervjuer för att visa att du passar för utbildningen till officer. De genomförs vid Rekryteri...
Puff bild
Officersprogrammet
Officersprogrammet är en treårig högskoleutbildning som leder till en officersexamen. Programmet blandar teori med verksamhet av mer praktisk karaktär...
Puff bild
Bo med kompisarna – mitt i Stockholm
Under utbildningen bor du på Karlberg, mitt i centrala Stockholm. Till skillnad från livet på förläggningen har du här ett eget studentrum. Det ger di...
Dela:
Hade du nytta av den här informationen?

Tack för din feedback!

Något gick fel, försök igen senare.