Sök

Sök

Fusk och plagiat

Vid skrivande av examensarbete, uppsats, tentamen eller annan examination är du som student skyldig att ta reda på vad som gäller vid din examination.

En grundläggande regel för dig som är student vid Försvarshögskolan är: fuska inte. Men ibland kan det vara svårt, särskilt som ny student, att veta vilka krav som ställs. Som student är det ditt ansvar att se till att du vet vad som gäller vid till exempel referat och källhänvisningar.

I den akademiska världen talar man om så kallade ”disciplinförseelser” när det handlar om fusk och störningar.

Vilseledande vid studieprestationer

Fusk är att på ett ohederligt sätt skaffa sig fördelar, försöka vilseleda eller bryta mot regler. Det är till exempel när någon använder otillåtna hjälpmedel, otillåtet samarbete, plagiering, självplagiering eller liknande vid prov eller när en studieprestation ska bedömas.

Det räcker med att du har försökt fuska för att det ska bli tal om en disciplinåtgärd. Det kan handla om att du har med dig lappar eller anteckningar till tentamen med avsikten att använda dem. Du kan sedan vara skyldig, även om du inte använder lapparna eller anteckningarna.

I synnerhet vid hemtentamen är det viktigt att känna till att det även betraktas som fusk att hjälpa någon annan att fuska. Du kan alltså bli föremål för disciplinåtgärd om du låter någon annan kopiera dina egna svar.

Fusk kallas också vilseledande vid studieprestationer.

Ibland är det tillåtet att använda hjälpmedel vid examination. I så fall ska kursansvarig lärare informera studenterna i förväg.

Plagiat är att använda någon annans arbete och få det att framstå som sitt eget.

Att direkt kopiera ett konstnärligt, vetenskapligt eller annat upphovsrättsskyddat verk utan att ange förlagan eller källan är plagiat, oavsett om det är verket i sin helhet eller mindre delar som kopieras. Det gäller även om du använder egna ord för att skriva om kopierade texter.

För att undvika plagiat är det viktigt att du källhänvisar och refererar korrekt när du skriver akademiska texter i dina studier. På våra sidor om akademiskt skrivande hittar du tips på hur du gör.

Självplagiat innebär återanvändande av en tidigare text du själv har skrivit utan att uppge det. Självplagiat är en sorts plagiat och skiljer sig inte från att plagiera någon annans text. Det innebär att du ska hantera en tidigare egen text som du vill använda, på samma vis som du hanterar texter författade av andra. Ordagranna återgivelser av text ska alltid markeras med citationstecken samt ha referens/fotnot. Återanvänder du din text på ett felaktigt sätt kommer detta att synas i samband med den rutinmässiga plagiatkontrollen som görs i plagiatverktyget Ouriginals, som Försvarshögskolan använder sig utav.

Att återanvända en egen text är förutom det som sägs ovan om självplagiat, av begränsad användning då man inte kan lyfta in en tidigare arbetsinsats och ersätta arbetsinsatsen som krävs för den nya uppgiften. Detta eftersom varje kurs ska motsvara en ny arbetsinsats. Dessutom ställer examinationer ofta krav på självständighet till tidigare producerat material. Förutom risken med självplagiat riskerar man alltså trots korrekt källhänvisning att hamna i en situation där arbetsinsatsen inte anses fullgod eller att självständighetskravet inte blir uppfyllt. Den akademiska bedömningen och betygsättningen av uppgiften åvilar dock examinator.

Är du fortfarande osäker kan du ta upp frågan med din handledare/kurslärare.

Vid examinerande moment försöker högskolan alltid säkerställa att examinationen gått till på korrekt sätt. Det finns olika sätt att göra en plagiatkontroll. En rutin som högskolan använder sig av är att använda plagiatverktyget Ouriginals vid skriftliga inlämningar. Ger Ouriginals utslag kan det vara en indikation på att något inte står rätt till.

Det görs alltid även en manuell kontroll, vilket ibland leder till att fler plagierade stycken hittas då Ouriginals inte alltid visar allt. Den manuella kontrollen kan även visa på det omvända, det vill säga att Ouriginals träffar inte visar på plagiat, om exempelvis citeringen och källhänvisningen gjorts korrekt.

Ett kursupplägg kan innehålla grupparbeten, gruppdiskussioner, presentationer i grupp eller liknande. Tänk dock på att det är skillnad på att diskutera kursens innehåll eller en gruppuppgift, mot att samarbete under en pågående examination. När en examination ges ut till kursdeltagarna ska examinationsuppgiften lösas av var och en för sig, om inte kursen uttryckligen examinerar på annat sätt.

Examinationer ska alltid utföras individuellt om inget annat meddelats av kursen. Med examinationstid menas från och med examinationen släpps till deltagarna till och med sista tid att lämna in uppgiften. Har du lämnat in examinationen tidigare ska du ändå inte diskutera examinationen med andra förrän tiden löpt ut för alla.

Att examinationen utförs individuellt innebär att man inte delar med sig av sitt arbete eller tar emot någon annans arbete under pågående examination. Man ska inte heller diskutera resonemang och innehåll muntligen under pågående examination. Otillåtet samarbete gör ingen skillnad på muntligt och skriftligt utbyte.

Att hjälpa någon annan under pågående examination är att otillåtet samarbeta, även om man själv inte haft egen vinning för samarbetet. Det betyder att även den som försökt hjälpa en annan att besvara frågor om examination eller delge av sina svar, har i och med sitt agerandemöjliggjort ett vilseledande av studieprestation via otillåtet samarbete.

Processen för den som misstänks för fusk

Enligt Högskoleförordningen har högskolan rätt att vidta åtgärder mot studenter som med otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker fuska vid examination. Disciplinära åtgärder som kan bli aktuella är varning eller avstängning.

Enligt Högskoleförordningen har högskolan rätt att vidta åtgärder mot studenter som med otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker fuska vid examination.

Disciplinära åtgärder som kan bli aktuella är varning eller avstängning. Du kan läsa mer om detta i våra Regler för disciplinärenden och avskiljande från studier Pdf, 228.1 kB..

Väcks misstanke om vilseledande av studieprestation, oavsett om misstanken gäller plagiat av annan misstanke om självplagiat, otillåtet samarbete eller otillåtet hjälpmedel blir det fråga om en inledd utredning. Finns fog för misstanken blir ärendet till ett disciplinärende.

Oftast är det institutionen för kursen som upprättar en anmälan om misstänkt vilseledande, men anmälan kan även inkomma från annan personal eller student. Fusk- och plagiatärenden på Försvarshögskolan avgörs ytterst av Försvarshögskolans disciplinnämnd, efter en utredning. Studenten har alltid tillfälle att yttra sig i ärendet. Utredningen hamnar först hos rektor som kan besluta att fria eller varna student eller översända ärendet över till disciplinnämnd för avgörande.

Personal vid högskolan är alltid skyldig att anmäla grundad misstanke om försök till fusk. Den som misstänker fusk gör en första bedömning om det rör sig om fusk eller inte. Vid varje grundad misstanke om fusk lämnas en anmälan in till Försvarshögskolan högskolejurist som utreder ärendet.

En student som misstänks för fusk får skriftligen ta del av innehållet i anmälan och ges möjlighet att beskriva sin syn på det som har inträffat.

Det finns en möjlighet att ett ärende tar slut utan att det kommer till disciplinnämnden. Rektor kan lämna ett ärende utan vidare åtgärd och kan också meddela en varning. Det tredje alternativet är att ärendet lämnas till disciplinnämnden.

Om rektor beslutar om en varning kan studenten kräva att beslutet prövas av disciplinnämnden. Om disciplinnämnden beslutar om avstängning eller varning kan du som student överklaga beslutet hos förvaltningsrätten.

Om ett ärende har överlämnats till disciplinnämnden för prövning, får rektor efter samråd med den lagfarna ledamoten med omedelbar verkan stänga av studenten tillfälligt från högskolan. En sådan avstängning ska gälla till dess att ärendet prövas av disciplinnämnden, dock längst under en månad.

När ett ärende går vidare till disciplinnämnden, får studenten en kallelse till att medverka vid sammanträdet och uttala sig.

Disciplinnämnden består av rektor, en lagfaren ledamot, en lärarrepresentant och två representanter som utses av studentkårerna.

Disciplinnämndens sammanträde inleds med att ärendet presenteras av högskolejuristen. Studenten har därefter möjlighet att förklara sin bild av det inträffade och svara på frågor.

Studenten får lämna rummet medan disciplinnämnden överlägger och fattar beslut i ärendet. När beslut är fattat kallas studenten in igen och delges beslutet.

Beslut

Disciplinnämnden kan besluta om att fria, varna eller stänga av en student.

Ett beslut om avstängning innebär att studenten under tiden för avstängningen inte får delta i någon form av verksamhet inom ramen för utbildningen vid Försvarshögskolan. Det innebär att du är förbjuden att delta i undervisning, prov, seminarier eller liknande. Du kan bli avstängd alltifrån några veckor till flera månader, dock sammanlagt högst sex månader. Du har inte rätt till studiemedel under avstängningsperioden. Försvarshögskolan är skyldigt att informera Centrala studiestödsnämnden om ett beslut om avstängning. Gäller beslutet en student på Officersprogrammet, meddelas även Försvarsmakten.

Nämnden kan fria, varna eller stänga av en student. En avstängning är alltid under en begränsad tid och en avstängd student är välkommen att återuppta sina studier efter en eventuell avstängning.

Vad händer med examinationen?

Disciplinnämnden prövar endast frågan om en student har gjort sig skyldig till något otillåtet. Disciplinnämnden tar inte ställning till hur studieprestationen ska bedömas, utan det avgör examinator.

En examinationsuppgift bör inte rättas under pågående utredning.

Omexamination under utredningstiden

Under utredningstiden får studenter delta i omexaminationer. Om en student frias kan examinator rätta den anmälda examinationen.

Studenten fälls

Examinatorn behöver inte examinera den aktuella examinationen om du som student gjort dig skyldig till någon form av fusk. I de fall examinationen har godkänts redan innan disciplinnämnden kommer fram till att studenten gjort sig skyldig fusk, kan examinator ompröva examinationsbeslutet och ändra resultatet till underkänt.

Studenten frias

Om fusk inte kan bevisas bör examination normalt ske.

Studenter som är involverade i disciplinärende kan söka stöd och rådgivning från Studenthälsan, studievägledare och Försvarshögskolans studentkår.

Du kan läsa mer om disciplinåtgärder i våra Regler för disciplinärenden och avskiljande från studier . Pdf, 228.1 kB.

Bilaga att anmäla misstanke om disciplinförseelse Pdf, 124.1 kB.

Dela: